Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Østfold (01) Velg et annet fylke
Kommune: Sarpsborg (0105) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.05.2015


Byggråstoffsituasjonen

Sarpsborg kommune har mange sand- og grusforekomster, men de fleste er små. Kun en vurderes som meget viktig.

Det er i alt registrert 23 forekomster. Av disse er 8 beregnet til samlet å inneholde totalt 13 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 4,6 mill. m3, en reduksjon på 65 %.

I kommunen er det totalt registrert 21 massetak hvorav ett er i drift, 5 er i sporadisk drift og resten nedlagt. Tidligere har det i tillegg vært registrert 18 massetak som nå er utplanert eller tatt i bruk til andre formål.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Kun en forekomst, nr. 8 Vister Grustak er klassifisert som meget viktig. I denne forekomsten har det gjennom lang tid vært tatt ut sand og grus bl.a. til betongformål og store deler av forekomsten er i dag utdrevet. En stor del av det resterende arealet er nå bebygd, slik at bare et mindre areal er aktuelt for uttak. Avsetningen fortsetter videre inn i forekomst 12 Visterbråten hvor det er tre mindre massetak som alle er nedlagt. Forekomsten er sammen med 7 Eidet-Haslia klassifisert som viktig.

I forekomstene 4 Bøen, 5 Toppen, 6 Kalnes og 7 Eidet-Haslia har det tidligere vært tatt ut mye sand og grus. Spesielt mye er det tatt ut i 6 Kalnes. I dag er det kun i forekomst 4 Bøen og i 7 Eidet-Haslia at det sporadisk tas ut noe masse, men begge stedene blir videre uttak vanskelig på grunn av annen arealbruk.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Av de 7 pukkforekomstene som er registrert i kommunen er det 3 brudd hvorav ett er i drift og 2 nedlagt. 501 Sarpsborg pukkverk er i drift og klassifisert som regionalt viktig i forsyningen av byggeråstoffer til byene Fredrikstad og Sarpsborg og områdene omkring disse. 4 av forekomstene er typelokaliteter hvor analysene representerer bergartene i området.



Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Østfold for 2003 viser at det ble tatt ut 211000 tonn pukk og 49500 tonn sand og grus i Sarpsborg kommune dette året. 146800 tonn av pukken ble brukt innen kommunen og 64200 tonn ble eksportert til Fredrikstad. Av totalt uttatte sand og grus ble 18300 tonn brukt i kommunen. Resten ble eksportert til Fredrikstad, Moss og Råde.

Samme året hadde kommunen import av 74300 tonn pukk fra Halden, Fredrikstad, Skiptvet og Råde og 26700 tonn sand og grus fra Skien, Fredrikstad, Aremark og Eidsberg.

Av det totale forbruket på 221100 tonn pukk og 45000 tonn sand og grus ble 8 % brukt i betong, 67 % til veigrus og 25 % til annet (fyllmasse m.m.)


Denne utskriften ble generert 03.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse