Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Rogaland (11) Velg et annet fylke
Kommune: Sandnes (1102) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.28.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

I Sandnes kommune er det registrert 22 sand- og grusforekomster. Av disse er ti forekomster volumberegnet til samlet å inneholde vel 13 millioner kubikkmeter sand og grus. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen vil kommunen ha et utnyttbart volum på ca 6,7 millioner kubikkmeter, noe som er 51 % av det totale volum.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

De viktigste forekomstene er 5 Foss Vatne, 7 Levang, 9 Sviland, 12 Tveit, 17 Vaule. Disse er vurdert som meget viktige i forsyningen av byggeråstoff, men det er bare i 12 Tveit det er aktivitet. Videre er deler av forekomstene 10 og 11 vurdert som viktige, men det kreves oppfølgende undersøkelser for å bestemme kvalitet og bruksegenskaper. I 16 Figjo er den nordvestre delen vurdert som en viktig lokal ressurs. I dette området er det et massetak hvor de resterende ressursene bør utnyttes.

De øvrige forekomstene inneholder også sand og grus, men er ikke volumberegnet fordi avgrensingen til andre jordarter, mektigheten på forekomsten eller materialsammensetningen kan være usikker. Før eventuelle arealbruksendringer som hindrer framtidige uttak, må muligheten for utnyttelse av ressursene også i disse forekomstene vurderes.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Sandnes er det registret seks pukkforekomster. Tre av disse er mer eller mindre i kontinuerlig drift, mens ett er i oppstartsfasen og ett er nedlagt. Det siste drives som uttak av blokkstein til tørrmuring.

501 Velde pukkverk er klassifisert som nasjonal viktig forekomst, mens 505 Torsteinfjellet er lokalt meget viktig. 502 Hogstad, 503 Bråstein og 504 Vaule pukk er nedlagt. 506 Heigre er et muresteinsbrudd og ikke vurdert som pukkforekomst.



Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Rogaland for 2004 viser at det i Sandnes kommune er tatt ut 208.000 tonn sand og grus (knapt 140.000 kubikkmeter). Ca. 24.000 tonn av dette ble brukt i nabokommunene, mens 116.000 tonn ble tilført fra nabokommuner slik at forbruket av sand og grus var ca 300.000 tonn. Med tilsvarende uttak av egne ressurser, vil disse vare i ca. 30 år.

Det ble produsert nesten 900.000 tonn (600.000 kubikkmeter) pukk i kommunen. Ca. halvparten, 433.000 tonn, gikk til andre kommuner, mens 184.000 tonn ble tilført Sandes fra nabokommunene. Dette gir et forbruk av pukk på 647.000 tonn.

I 2004 var det totale forbruk av sand, grus og pukk 947.000 tonn, tilsvarende 16,2 tonn per innbygger. Dette er mye i forhold til landsgjennomsnittet som er på ca. 9 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 08.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse