Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Østfold (01) Velg et annet fylke
Kommune: Aremark (0118) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.05.2015


Byggråstoffsituasjonen

NGU har registrert 24 sand- og grusforekomster i Aremark kommune og det er gjort volumoverslag av 8 av dem. Til sammen inneholder de 3.2 mill. m³ sand og grus. På grunn av arealkonflikter og kvalitet på materialet er ikke alt dette tilgjengelig for anvendelse. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen blir det utnyttbare volumet for Aremark kommune redusert til ca. 1.7 mill. m3.
Det er registrert 29 massetak i kommunen. Av disse er det drift i to forekomster og sporadisk drift i tre. Resten av massetakene har lagt ned uttaksvirksomheten.

Kvaliteten på løsmassene er begrenset og dekker ikke kravene til høyverdige tekniske formål. Dog er den tilstrekkelig for det lokale vegnettet og til betongformål. Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål.

Det er registrert tre pukkuttak i kommunen. To av disse, 501 Brekka og 503 Rød, har ingen virksomhet i dag, mens det ved 504 Aremark industriområde produseres pukk for lokal bruk for en kortere periode. Kvaliteten på materialet er ikke spesielt god, men til formål der det ikke stilles særskilte krav til kvalitet er materialet egnet.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen på gode ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Hvaler kommune har lite sand- og grus og det er kun registrert 3 små forekomster av strandvasket morene. I disse er det registrert 3 massetak som nå er nedlagt.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

De viktigste forekomstene i kommunen er 12 Moene, 20 Brekka som er klassifisert som meget viktige mens 14 Fossby, 19 Torkildsrød og 23 Flatby er klassifisert som viktige i den lokale forsyningen av sand og grus.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert en pukkforekomst i kommunen hvor det sporadisk tas ut masser.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Aremark kommune for 2003 viser at det ble tatt ut 16.900 tonn sand og grus fra flere forekomster i kommunen. Ca. 85% ble brukt i kommunen. Resten ble levert til nabokommunen Marker og Sarpsborg, hovedsakelig til vegformål og fyllmasse.

Det ble hentet 3.000 tonn pukk og 400 tonn grus fra Marker og 5.200 tonn grus fra Eidsberg i 2003. Massene ble anvendt til betong, vegformål og fyllmasse. I alt ble det forbrukt 22.700 tonn sand, grus og pukk.

Kommunen har begrensede mengder sand og grus med god materialkvalitet, men er per i dag selvforsynt til alle byggetekniske formål. Med et uttak på 2003-nivå er det mulig å ta ut sand og grus i kommunen i lang tid framover.


Denne utskriften ble generert 03.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse