Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Østfold (01) Velg et annet fylke
Kommune: Spydeberg (0123) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.05.2015


Byggråstoffsituasjonen

Spydeberg kommune har ingen registrerte reserver med sand og grus. Flere mindre og grunne massetak i strandmateriale over morene ble observert i nordre deler av kommunen på 80-tallet, men usikkerhet med hensyn til utbredelse og mektighet gjør at forekomstene ikke er arealavgrenset eller volumberegnet.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål.

Det er registrert ett pukkuttak i kommunen, 501 Skorredalen, i bergarten gneis. Analyseresultater fra forekomsten er middels gode, og materialet er godt egnet til vegformål.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Forekomst 501 Skorredalen er klassifisert som en meget viktig lokal ressurs.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Spydeberg kommune for 2003 viser at det ble tatt ut 37.000 tonn pukk. Mesteparten er nyttet til veggrus og noe til fyllmasse og til betongproduksjon. Det ble importert 41.800 tonn grus fra Eidsberg og Trøgstad og 12.000 tonn pukk fra Hobøl. Totalt utgjorde forbruket 90.800 tonn med pukk, grus og sand.

Spydeberg kommune er dårlig forsynt med sand og grus og må basere sitt forbruk av dette på import. Pukkproduksjon i kommunen reduserer behovet for import.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse