Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hordaland (12) Velg et annet fylke
Kommune: Eidfjord (1232) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Eidfjord er den kommunen i Hordaland som har mest sand og grus. Massene er konsentrert i forekomster nord og sør for Eidfjordvatnet og i Simadalen. Fylkets største grusforekomst, Hæreid utgjør 33 millioner m3. Kvaliteten på massene er god, men noen av forekomstene har et høyt sandinnhold. 60% av arealene er båndlagt av dyrket mark og bebyggelse, slik at uttak av masser er lite aktuelt mange steder. Forekomstene har gjennomgående et høyt innhold av svake bergartskorn, noe som gjør massene mindre egnet til bruk i vegmasser.

Det er registrert i alt 19 forekomster. Av disse er 12 beregnet til samlet å inneholde 47.8 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. I kommunen er det totalt registrert 11 massetak hvorav 2 er i kontinuerlig drift og resten er nedlagt.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 19 mill. m3, en reduksjon til ca 40 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt, klassifiseres forekomstene som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert.

I Eidfjord er tre forekomster (13 Tveit, 14 Selgjerd og 15 Sæ klassifisert som nasjonalt viktige forekomster. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen, og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.




Tre av grusforekomstene i kommunen vurderes som meget viktige i en forsyningssituasjon. 15 Sæ er en brerandavsetning på begge sider av Simo. Materialet består av tydelige skrålag av stein, grus og sand, samt noen store blokk Det ligger et stort massetak syd for elva. Hardangersand AS driver et stort anlegg med foredling av sanda nede ved fjorden. I arealdelen av Eidfjord kommunes kommuneplan er området forekomsten ligger i, satt av til uttak av grus. Kommuneplanen gjelder for perioden 2001-2012. Forekomsten klassifiseres som nasjonalt viktig.

13 Tveit ligg lenger inn i Simadalen og består av 2 breelvterrasser på begge sider av Simo. Massane består blant annet av sorterte lag av sand og grus med noe stein. Det er 2 nedlagte massetak i forekomsten. Siden forekomsten kan være en reservekilde for Hardangersand, klassifiseres den som meget viktig og regionalt viktig.

14 Selgjerd består av 2 flomskredvifter av nedrast og utspylt materiale frå Orreskredgili og Seljargjuvet, like ved forekomst 15. Massene er dårlig sorterte grus/blokklag i veksling med godt sorterte sand- og gruslag. Forekomsten er vanskelig å avgrense, og er derfor ikke volumberegnet. Siden forekomsten kan være en reservekilde for Hardangersand, blir den vurdert som meget viktig og regionalt viktig.

Simadalen utgjør med andre ord et regionalt viktig forsyningsområde for grus til forbruk i og utenfor Hordaland.

9 forekomster av sand- og grus er klassifiserte som viktige i forsyningen av byggeråstoff i kommunen. Dette er 2 Skytebanen, 4 Steinberg, 5 Vardbergshaugane, 6 Fleto, 7 Haugane, 10 Vasshjallane, 11 Lægreid, 12 Hereid, og 19 Isdal. Resten vurderes som lite viktige.


Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert, prøvetatt og analysert en mulig pukkforekomst. Det dreier seg om Eidfjordgranitt, som ble tatt ut som naturstein tidligere. Det ble tatt en prøve i bruddet like ved Eidfjord sentrum. På grunn av beliggenheten regnes forekomsten som lite viktig i dagens forsyningssitasjon.



Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Hordaland for 1987 viser at det ble tatt ut til sammen 34.900 m3 sand og grus fra to forekomster i kommunen dette året. Av det ble 29.300 m3 eksportert til Ullensvang, Odda, Kvam, Etne og Bergen. Om lag halvparten av de eksporterte massane ble brukt i betong, mens resten ble brukt likt til vegformål og fyllmasse. 5.600 m3 ble brukt i kommunen, halvparten av dette ble brukt i betong, mens resten ble brukt likt til vegformål og fyllmasse. Samme år sprengte Vegvesenet ut 25000 m3 fjell, som ble lagret for nedknusing i 1988. Selv om tallene er nesten 20 år gamle, gir de en pekepinn på forbruket også i dag. Kommunen er med andre ord selvforsynt med grus, og er en viktig kilde for andre kommuner med mindre ressurser av samme kvalitet og kvantitet. For å ha en best mulig styring med utnyttelsen av ressursen i framtida, kreves en detaljert planlegging av masseuttakene. Kommunens reguleringsarbeid er et godt bidrag i så måte.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse