Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hordaland (12) Velg et annet fylke
Kommune: Fjell (1246) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.30.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Fjell kommune har ingen registrerte sand- og grusforekomster og 5 registrerte pukkforekomster. Pukkproduksjonen dekker det meste av det lokale behovet for masser til vegformål og fyllmasser.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert fire pukkverk i kommunen, 501 Sotra Pukk, 502 Dysjaneset Steinbrudd, 503 Straume steinbrudd og 504 Knarvika pukkverk. I tillegg er det registrert et mulig framtidig uttaksområde ved Vindnes.

I dag er bare 501 Sotra pukk i drift. Analyseresultater viser at materialet i forekomsten har en god mekanisk styrke. Ellers er materialet egnet til alle typer byggetekniske formål. Forekomsten er klassifisert som meget viktig i den lokale forsyningen av byggeråstoff. De øvrige steinbruddene er nedlagt, og arealet er tatt i bruk til industritomter og andre formål. Berggrunnen i kommunen er imidlertid gunstig for etablering av flere steinbrudd, dersom det er behov for dette.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk for Fjell kommune viser at det ble tatt ut og produsert 52.400 m3 pukk i 1987. I tillegg ble det lagret 7.000 m3 pukk til bruk året etter. Det ble også sprengt ut 70.000 m3 fjellmasse i forbindelse med bygge ¿ og anleggsprosjekter.

Det ble eksportert 10.000 m3 pukk til Rogaland, mens 3.000 m3 pukk ble eksportert til Fitjar, 2.000 m3 til Bergen og 1.800 m3 til Sund.

Det ble importert 44.600 m3 sand og grus til kommunen. Av dette kom 14.000 m3 fra Rogaland til bruk i betongproduksjon, 14.500 m3 fra Modalen, 9.200 m3 fra grabbing ved Herdla i Askøy, 3.500 m3 fra Vaksdal, 200 m3 fra Masfjorden og 1.400 m3 fra Kvinnherad. 4.900 m3 pukk ble importert fra Sund, Lindås og Askøy.

Fjell kommune hadde en betydelig byggevirksomhet i 1987, sammenlignet med nabokommunen Sund. Det er grunn til å tro at virksomheten er enda større i dag, og at forbruket av byggeråstoff har økt tilsvarende. Kommunen vil imidlertid sannsynligvis kunne dekke store deler av sitt massebehov ved produksjon av pukk. Sand og grus til betongproduksjon må imidlertid importeres til kommunen.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse