Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hordaland (12) Velg et annet fylke
Kommune: Meland (1256) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.03.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

Meland kommune ingen registrerte sand- og grusforekomster, men 7 forekomster av pukk

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert tre pukkverk i kommunen,
501 Leirvik Steinbrudd, 502 Skurtveit steinbrudd og 503 Laksevika pukkverk. Kun sistnevnte er i drift, og massene brukes som fyllmasse. Analyseresultater herfra tyder på at bergarten egner seg til lokale formål. De øvrige registrete forekomstene er typelokaliteter og mulige fremtidige uttaksområder. Resultatene fra disse tyder på at kommunen har bergarter som kan egne seg for pukkproduksjon.


Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens Grusforekomster og Pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk for Meland kommune fra 1987 viser at det den gang ikke ble produsert noe masse i kommunen, alt ble importert. 1.800 m3 grus ble grabbet ved Herdla i Askøy, 6.900 m3 pukk ble importert fra Askøy og 2.400 m3 fra Lindås. Det ble brukt 1.400 m3 sand og grus og 7.400 m3 pukk til vegformål. Til fyllmasse ble det brukt 400 m3 grus og 1.900 m3 pukk. Selv om tallene i skrivende stund er nærmere 20 år gamle, er det gruinn til å anta omtrent samme forbruk i dag. Også i framtida må kommunen importere masser til tekniske formål, selv om pukkverket i drift kan levere noe fyllmasse. Massebehovet i kommunen synes imidlertid å være relativt lite.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse