Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sogn og Fjordane (14) Velg et annet fylke
Kommune: Eid (1443) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.12.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Eid kommune har mange sand- og grusforekomster, og har overskudd av sand og grus til alle typer bruksformål. De største forekomstene ligger på vestsiden av Hornindalsvatnet.

Det er registrert i alt 14 forekomster av sand og grus i kommunen. Av disse er 8 beregnet til samlet å inneholde 15,6 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. I kommunen er det totalt registrert 11 massetak i 7 av forekomstene. Av disse er 2 i drift, 2 i sporadisk drift og resten nedlagt.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 8,3 mill. m3, en reduksjon til ca 53 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Sand og grusforekomsten 4 Leivdalsmona er et breelvdelta som er delvis dekket av en 5-15 meter tykk sandur. Det er et stort uttak i forekomsten som viser lag av godt rundet sand og grus. Steinmaterialet er av god kvalitet. Området inneholder store volum sand og grus, og er tidligere vurdert som kvartærgeologisk verneverdig. I forsyningen av sand og grus er forekomsten klassifisert som regionalt viktig. Også den nærliggende Norsmona er en sandur med noe breelvmateriale og inneholder sortert sand og grus under et grovt topplag. 3 Norsmona er klassifisert som meget viktig i forsyningen av sand og grus i kommunen. I tillegg er forekomstene 5 Bjørlobrekka, 13 Geljane og 14 Skårhaugnakken vurdert som viktige. 5 Bjørlobrekka er en breelvavsetning rett vest for Norsmona, som inneholder en del grove masser som kan brukes lokalt. 13 Gejlane består av flere terrasser i ulike nivå. I hovedsak består de av sand, men noen områder kan inneholde grovere masser av interesse for uttak. 14 Skårhaugnakken består av ur og skredmasser. Forekomsten er stort sett utdrevet, men noe masse står igjen og kan ha interesse for lokale formål. Resten av forekomstene i Eid kommune vurderes som lite viktige eller er ikke vurdert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert, prøvetatt og analysert fire steinbrudd for pukk, i tillegg til en typelokalitet for dunitt i Eid kommune.

Forekomstene 504 Løkjaneset, 505 Lund og 502 Skårhaugnakken er klassifisert som viktige. 504 Løkjaneset er en gneis i steiltstående topografi. 505 Lund er et uttak av murestein, der det produseres noe pukk som biprodukt. Bergarten er en granodiorittisk båndgeis. 502 Skårhaugnakken er et lite uttak av gneis i sporadisk drift.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse