Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sogn og Fjordane (14) Velg et annet fylke
Kommune: Stryn (1449) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.12.06.2009


Byggråstoffsituasjonen

Stryn kommune har mange sand- og grusforekomster, og har overskudd av sand og grus til alle typer bruksformål. De største forekomstene ligger ved Strynevatnet og ved utløpet av Loen og Olden.

Det er registrert i alt 55 forekomster av sand og grus i kommunen. Av disse er 48 beregnet til samlet å inneholde 34 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. I kommunen er det totalt registrert 26 massetak i 23 av forekomstene. Av disse er 3 i drift, 3 i sporadisk drift og resten nedlagt..

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 22 mill. m3, en reduksjon til ca 65 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Sand og grusforekomstene 14 Øvreeide, 31 Brynestad og 36 Sandnesøyra er klassifisert som meget viktig i forsyningen av sand og grus i kommunen.
Øvreeide er en lateralavsetning av breelvmateriale med god sortering og lagdeling. Brynestad er ei breevvifte med rotpunkt ca. 150 meter over havet, med masser som er egnet for knusing. Sandnesøyra er ei elvevite med sand og grus som er et godt supplement til asfaltverket på Brynestad.

11 andre sand- og grusforekomster er vurdert som viktige. Dette er (sortert etter volum): 39 Gytri, 38 Sunde, 20 Åland/Rand, 50 Tjugen, 28 Bøaøyna, 7 Vollsnes, 15 Lunde, 37 Årnes, 6 Leirane, 17 Fure og 16Furehaugen . Resten av forekomstene i Stryn kommune vurderes som lite viktige eller er ikke vurdert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert, prøvetatt og analysert tre steinbrudd for pukk, i tillegg til tre typelokaliteter av ulike bergarter i Stryn kommune.

501 Stryn pukk er klassifisert som meget viktig. Forekomsten er en gneis som brukes til ulike formål i Strynområdet. Analyser viser at massene herfra egner seg til bærelag og forsterkningslag i vei, samt til vegdekker for veger med ÅDT mellom 3000- 5000. Sikring av ytterligere reserver vil være viktig for å sikre forsyning av byggeråstoff i kommunen og regionen.
På Brynestad ligger et relativ nyetablert pukkverk i forbindelse med asfaltproduksjon. Våre analyser viser at bergarten er av relativt dårlig kvalitet, og vi har dermed klassifisert uttaket som mindre viktig. Vi gjør oppmerksom på at kvaliteten kan variere noe i området. Et nedlagt steinbrudd på Øvreeide vurderes også som mindre viktig for forsyningssituasjonen i Stryn kommune. I tillegg er det tatt prøver av kvartsittskiferbrudd som leverer til tørrmuring og andre formål. To forekomster av anortositt er også prøvetatt og undersøkt. Disse forekomstene er ikke vurdert.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse