Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Møre og Romsdal (15) Velg et annet fylke
Kommune: Norddal (1524) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.12.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Norddal kommune har store mengder sand og grus med god kvalitet til tekniske formål. Kommunen har selv et lavt forbruk, men er en meget viktig kommune når det gjelder eksport av sand og grus. Det er registrert 22 forekomster hvorav 20 er beregnet å inneholde 18,2 mill. m³ . Syltemona i Valldal er den desidert største forekomsten. Fem av forekomstene er større enn 1 mill. m³ i volum. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 9,8 mill. m³, noe som utgjør 54 % av totalvolumet.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er imidlertid ikke registrert uttak i fast fjell av betydning i kommunen.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Det er 2 grustak i drift i kommunen, fire drives sporadisk og 8 er nedlagt. Analyseresultater av materiale fra flere forekomster viser at kvaliteten på massene er jevnt god, men et par forekomster har et noe høyt innhold av glimmerkorn i sandfraksjonen. Forekomst 2 Syltemona er den desidert viktigste forekomsten i kommunen og klassifiseres som regionalt viktig i forsyningen av byggeråstoff. Videre er forekomstene 3 Furuhjellen, 4 Uri, 6 Bjørstad, 7 Hjelma, 14 Rønneberg, 15 Nordhjellane, 18 Storhjelle, 19 Skuset, 21 Solvang og 22 Onlisavatnet nord rangert som viktige forekomster. For forekomsten Syltemona bør det lages en uttaksplan for hvordan man best mulig kan utnytte disse viktige ressursene og hvordan arealene fortløpende kan rehabiliteres. Norddal kommune er selvforsynt med sand- og grusressurser til alle byggetekniske formål, og forsyner flere ressurssvake kystkommuner med masser. Dette vil kommunen kunne fortsette med i en årrekke framover.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Norddal kommune viser at det i 2005 ble tatt ut betydelige mengder sand og grus fra Syltemona, i tillegg til mindre uttak andre steder i kommunen til lokalt bruk. Det ble importert 10.400 tonn pukk fra Ålesund og 5000 tonn grus fra Stordal. I Norddal kommune lå forbruket av sand, grus og pukk på 28.400 tonn, men her kan forbruket være noe større enn det vi har fått registrert. Registrert forbruk per innbygger i Norddal kommune i 2005 var dermed på ca. 15.6 tonn.


Denne utskriften ble generert 05.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse