Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Møre og Romsdal (15) Velg et annet fylke
Kommune: Stordal (1526) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.04.03.2008


Byggråstoffsituasjonen

Stordal kommune har små totale volum sand og grus. Av til sammen 7 forekomster er 5 volumberegnet til å inneholde ca. 3,3 mill. m³ sand og grus. Forekomstene ligger i hoveddalen ved Stordalselva med unntak av Pjuskenstølen. Kvaliteten på sand- og grusressursene m.h.t. bergarts- og mineralinnholdet er generelt sett god. Det er 2 massetak i kommunen, 1 i drift og ett nedlagt. I tillegg finnes et nedlagt blokksteinsbrudd og noe tunnelmasse. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 2,3 mill. m³, en reduksjon til 71 % av opprinnelig volumanslag.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det ligger et nedlagt blokksteinsbrudd og en tipp med tunnelmasse som er mulig å bruke i kommunen.

For sand og grus vil forekomst 5 Mo være den viktigste ressursen i kommunen også i framtida. Denne er klassifisert som meget viktig. Volumet er stipulert til 1.2 mill. m³ godt sortert sand og grus. Bergarts- og mineralanalyse viser at materialkvaliteten i forekomsten er generelt god. Dette skyldes først og fremst det høye innholdet av gneis med gode mekaniske egenskaper. Mineralanalyse i sandfraksjonen viser at glimmerinnholdet er så lavt at det ikke vil ha noen ugunstig innvirkning i et betongtilslag. I tillegg er forekomst 4 Storheim klassifisert som en viktig lokal ressurs.

Kommunen har knappe ressurser av sand og grus. Når tunnelmassene er brukt opp, vil det være behov for å etablere et nytt uttak. Import kan være aktuelt. Både for framtidig pukkverksdrift og uttak av sand og grus er det viktig at det i arealplanen legges til rette for utnyttelse av de ressursene som finnes i kommunen.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens Grusforekomster og Pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Stordal kommune viser at det i 2005 ble knust og produsert 20.000 tonn tunnelmasser som en kilde til byggeråstoff. Det kan ha vært mindre lokale uttak som ikke er registrert i tillegg. Mindre mengder er eksportert til nabokommunene Norddal og Ørskog. Dette innebærer et uttak på 19.9 tonn pr. innbygger i kommunen dette året. Kommunen hadde ingen registrert import i 2005. Det ble dermed forbrukt 13.000 tonn byggeråstoff i kommunen dette året. Dette utgjør 12,9 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 05.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse