Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Møre og Romsdal (15) Velg et annet fylke
Kommune: Fræna (1548) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.03.03.2008


Byggråstoffsituasjonen

Til tross for mange forekomster og store totale volum har Fræna kommune i dag tilgang til begrensede mengder sand og grus til veg- og betongformål. De største forekomstene ligger har gode ressurser av både sand, grus og pukk. Det er registrert i alt 12 sand- og grusforekomster, og to pukkforekomster. 10 av sand-og grusforekomstene er volumberegnet og inneholder til sammen 56.8 mill. m³ sand og grus. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen vil de utnyttbare mengdene til byggtekniske formål være ca. 26.2 mill. m³ , en reduksjon til 46% av totalen. Over halvparten av materialet berøres av dyrket mark og bebyggelse. Sandinnholdet er gjennomgående også nokså høyt, noe som forringerbruksmulighetene.

Det er i 2005 drift i en sand- og grusforekomst, og sporadisk drift i en annen. Den viktigste sand- og grusforekomstene er 3 Malme, som er klassifisert som meget viktig. Deretter kommer 4 Rødset, 5 Malmedal øst, 8 Tverrfjell, 10 Løken-Myrbostad og 13 Rødal, som alle er klassifisert som viktige forekomster.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert en pukkforekomster i kommunen, 512 Viken Pukkverk. I tillegg tar Hustad Kalk ut kalkstein, og noe av dette blir etter all sannsynlighet brukt til pukk i lokale formål.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

I Fræna kommune er grusforekomsten 3 Malme, klassifisert som meget viktig. Forekomstene 4 Rødset, 5 Malmedal øst, 8 Tverrfjell, 10 Løken-Myrbostad og 13 Rødal, er alle klassifisert som viktige forekomster. Pukkforekomstene 509 Hustad kalk er klassifisert som viktig, mens 512 Viken pukkverk er klassifisert som meget viktig. Sistnevnte er også klassifisert som en regionalt viktig forekomt.

Kommunen har tilsynelatende store sand- og grusreserver. På grunn av dagens arealbruk er imidlertid bare en liten del tilgjengelig. Hvis 60-80% av det tilgjengelige volumet er sanddominert (begrenser bruksmulighetene) sitter man tilbake med begrenset masse for utnyttelse.

Så lenge Viken pukkverk er i drift, vil kommunen være selvforsynt med pukk.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Fræna kommune for 2005 viser et totalforbruk på 113.200 tonn. Dette utgjør 12.5 tonn per innbygger. Det ble importert 30.000 tonn sand og grus fra Nesset kommune og 4.800 tonn sand og grus fra Rauma. Fra Eide og Molde ble det importert pukk til vegformål. I kommunen ble det tatt ut 6.000 tonn sand. En pukkforekomst var i drift, i tillegg til at mobile knuseanlegg tok ut masser flere steder i kommunen. Til sammen ble det tatt ut 475.900 tonn pukk i kommunen. Av dette ble 429.300 tonn eksportert til andre kommuner.


Denne utskriften ble generert 05.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse