Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Møre og Romsdal (15) Velg et annet fylke
Kommune: Rindal (1567) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.03.03.2008


Byggråstoffsituasjonen

Rindal kommune har relativt store totale volum sand og grus. Av til sammen 24 forekomster er 12 volumberegnet til å inneholde ca. 13 mill. m³ sand og grus. Det er 15 massetak i kommunen, men bare 3 er i drift, 4 er sporadisk i drift og 8 er nedlagt. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 9 mill. m³ , en reduksjon til 68 % av totalvolumet.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Rindal er det registrert et nedlagt steinbrudd, to prøvelokaliteter og et pukkuttak. Uttaket foregår i kalkstein, som i utgangspunktet er lite egnet til pukk. Det finnes imidlertid bergarter av god kvalitet ved prøvepunktene på 501 Kleivhaugen og 503 Langmyrhaugen.

Den største grusforekomsten har et volum på 5.5 mill. m³. To andre forekomster har også et volum som overstiger 1 mill. m³. Hovedtyngden av forekomstene ligger i tre forgreninger ut fra Rindal sentrum ned mot Surnadal, oppover langs Rinna og oppover mot Øvre Rindal. Kvaliteten på sand- og grusmaterialet innen kommunen er mindre god, da innholdet av svake bergarter som glimmerholdig skifer er høyt. I flere forekomster er glimmerinnholdet i sandfraksjonen så høyt at det kan ha ugunstig innvirkning på vann- og sementbehovet ved betongproduksjon.
Grusforekomstene 4 Bratåsen og 5 Sjelden er klassifisert som meget viktige for den lokale forsyningen av byggeråstoff. 5 forekomster er klassifisert som viktige. Det dreier seg om 1 Aune1, 6 Langli, 7 Rindal sentrum, 8 Landsem og 21 Helgetun.

Kommunen er relativt godt forsynt med sand- og grus, men kvaliteten på massene er ikke spesielt god. Til fyllmasse og vegbygging, unntatt vegdekker er Rindal selvforsynt i lang tid framover. Et mindre nyåpnet pukkuttak vil forsyne kommunen med pukk fra en kalkforekomst i noen år.Fra en forekomst tas det ut masser til betongproduksjon. Noe import vil være aktuelt også i framtiden. Både for framtidig pukkverksdrift og uttak av sand og grus er det viktig at det i arealplanen legges til rette for utnyttelse av de ressursene som finnes i kommunen.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens Grusforekomster og Pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Rindal kommune viser at det i 2005 ble tatt ut og produsert 8100 tonn sand, grus og pukk kommunen. Dette tilsvarer et uttak på 3,8 tonn pr. innbygger. Uttaket skjedde fra to forekomster sand og grus, og en pukkforekomst. Massene ble brukt til betong, veggrus og fyllmasse. 600 tonn sand og grus ble eksportert til Surnadal kommune. Samtidig ble det importert 7.400 tonn sand og grus fra Surnadal til vegvedlikehold. Forbruket i 2005 ble 14.900 tonn. Dette tilsvarer et uttak på 7.1 tonn pr. innbygger.


Denne utskriften ble generert 05.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse