Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Snillfjord (1613) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.03.11.2006


Byggråstoffsituasjonen

Snillfjord kommune har ganske mange sand- og grusforekomster, men de fleste er relativt små. I Grus- og Pukkdatabasen er det registrert 28 sand- og grusforekomster og 10 pukkforekomster. 23 av sand- og grusforekomstene er volumberegnet til å inneholde 12,8 mill. m3. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 6,9 mill. m3, en reduksjon på 45 %.

En sand- og grusforekomst, 23 Valslag østre, er klassifisert som meget viktige i forsyningen av byggeråstoff. Ni sand- og grusforekomster som viktige. De andre forekomstene er klassifisert som lite viktige i dagens situasjon eller ikke vurdert.

23 Valslag østre ligger nordvest for Bustlisundet og består av den østligste delen av en randavsetning som på det meste går 70 m.o.h. Snitt i massetaket viser at avsetningen inneholder en del grovt materiale egnet for knusning til veiformål. Massetaket er drevet ned til finkornige, marine sedimenter. En stor del av forekomsten er utdrevet og selv om den er forholdsvis liten vurderes den som kommunens viktigste byggeråstoffressurs.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Av pukkforekomstene i kommunen er det to brudd, det ene i drift og det andre i sporadisk drift. Begge er klassifisert som meget viktige forekomster. Det er i tillegg fire mulige fremtidige uttaksområder og fire typelokaliteter i kommunen.

508 Slørdal er et relativt nyåpnet brudd ca. 2 km. sør for Slørdalen i en middelkornig, lys granittisk gneis med mørke spetter (biotitt). Bruddet ligger i en lav fjellkolle, ca. 1 km. vest for Rv. 714, godt skjult bak fjellet Sæterknubben. 509 Vuttudal er et lite brudd i sporadisk drift ca. 2 km vest for Vuttudal. Bruddet er ca 50 x 25 meter stort. Det er stor variasjon i bergartssammensetningen innen bruddet. Hovedbergarten er en middelkornig til finkornig skifrig/benket gneis. Bergarten er for det meste mørk grå til sort med enkelte lysere partier. På nordvestsiden i bruddet opptrer en lys, grovkornig pegmatittgang. Denne gangen ser ut til å være tynn og den samme gneisen fortsetter på andre siden.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Snillfjord kommune viser at det i 2002 ble tatt ut 65.400 tonn sand og grus (inkludert knuste tunnelmasser) og produsert 4.100 tonn pukk i kommunen. 15.000 tonn sand og grus ble levert til Hitra som tilslag i asfaltdekker. Fra Orkdal og Osen ble det hentet 8.500 tonn pukk til vegformål. Totalt ble det anvendt 63.000 tonn sand, grus og pukk i Snillfjord kommune i 2002. Dette tallet tilsvarer 61.2 tonn per innbygger. Årsaken til dette høye tallet er at det foregår asfaltproduksjon i kommunen. Registreringen av forbruket skjer hvor produksjonen foregår, og ikke hvor dekket legges. 55% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 25% til vegdekke og 20% til andre formål som bl.a. fyllmasse.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse