Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Hitra (1617) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.30.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Hitra kommune har små reserver med sand og grus. Registrerte forekomster finnes ved Sandstadområdet. Det er åpnet massetak i flere av dem, men de er stort sett blitt utdrevet. Ressursgrunnlaget med hensyn til byggeråstoff i kommunene er derfor knyttet til muligheten for knusing av fast fjell.

Kommunens eneste pukkverk i kontinuerlig drift ligger rett utenfor Fillan 501 Fillan pukkverk/Hitra Bergverk. Manglende langsiktighet i planleggingen har medført at man har fått konflikt med et nærliggende boligområde. Pukkverket var etablert før boligområdet ble utbygd. Ved 516 Laksåvika ble det i 2002 tatt ut masser som ble videretransportert hovedsakelig med båt. Det er begrensete reserver her. I forbindelse med opprustning av Rv. 713 langs sør- og vestsiden av Hitra er det drift på et tidligere etablert steinbrudd rett sør for Kvenvær i forekomst 517 Laugen. I tilknytting til etablering av Hitra vindpark tas det ut masser langs Rv. 713, 518 Storvatnet i nærheten av Straum, for anleggsvegen opp mot Eldsfjellet. Videre innenfor regionen utnyttes overskuddsmasser fra Frøyatunnelen som ligger lagret i en steintipp på Dolmøya, 4 Vågen. I tillegg tas det ut sporadisk masser fra et steinbrudd ved Rv. 714 ved 502 Neverlivatnet. Et mulig framtidig uttaksområde ved Korskamman er registrert som regionalt viktig bl.a. på grunn av sin strategiske beliggenhet med mulighet for transport per båt.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Bergartene innenfor de nevnte forekomstene innehar stort sett tilstrekkelig kvalitet i forhold til kravene som gjelder for det lokale vegnettet og andre byggtekniske formål. Generelt er bergrunnen innenfor store deler av kommunen, spesielt i de sørlige og vestlige deler, egnet for produksjon av byggeråstoff med en antatt middels til god kvalitet.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Hitra kommune viser at kommunen stort sett er selvforsynt med byggeråstoff. I 2002 var uttaket 105.600 m3 og forbruket 108.900 m3. Det ble importert noe grus til vegformål, mens egenprodusert pukk dekket hovedmengden av forbruket. En del av pukken ble levert ut av kommunen (13.300 m3). Av det totale forbruket ble 56% brukt til veggrus, 34% til andre formål som fyllmasse ol. og 10% til vegdekke.

Det har vært en markert økning av både uttak og forbruk fra 1988/89 til 2002 som sannsynligvis har sin årsak i omfattende opprustning av vegnettet i de siste årene.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse