Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Rissa (1624) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

I Rissa kommune er det registrert 19 sand- og grusforekomster. De fleste av disse er små og dominert av sand og derfor lite interessante for bruk til vegbygging og som betongtilslag. Tidligere var elveørene i Skauga viktige ressurser, men alt uttak fra disse er nå stoppet.
Seks forekomster er volumberegnet til samlet å inneholde 21,7 mill. m3. Det aller meste av dette, 19,9 mill. m3, finnes i forekomst 15 Ørsjødal Rissa som er kommunens viktigste forekomst og klassifisert som nasjonal viktig. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum, vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 9,6 mill. m3, en reduksjon på 56 %.

I grusforekomstene er det 21 massetak. De aller fleste av disse er mindre uttak hvor storparten av massene har gått til privat bruk. I dag er 13 massetak nedlagt, mens det sporadisk blir tatt ut masser fra to massetak i forekomst 7 Garmo og fra fire massetak i 15 Ørsjødal Rissa. I forekomst 17 Seter og 18 Einbakken tas det ut beskjedne mengder til privat bruk.

Forekomt 15 Ørsjødal Rissa er et sandurpreget breelvdelta som består av sand og grus med horisontal lagdeling og noe stein i de øverste 1-2 meterne. Det er flere massetak i forekomsten hvor det sporadisk blir tatt ut masser. Grensen mot underliggende silt/leire ligger på ca. 10-14 meters dyp.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Av de registrerte pukkforekomstene i kommunen er det tre steinbrudd i sporadisk drift, fem er nedlagte steinbrudd og åtte er mulig framtidige uttaksområder for produksjon av pukk.

Forekomst 515 Skei steinbrudd driver i en båndet, grå til mørk amfibolittrik og granatførende gneis. Bergarten har en del parallellorienterte kvartsårer med cm til 0,5 meters tykkelse. Bergarten har et fall på 35-40 grader mot nord. Steinbruddet ligger i foten av en bratt åsrygg og drives i to paller, hver med en høyde på 8-10 meter. I perioder produseres det pukk i ulike fraksjoner med mobilt knuseverk som lagres for bruk etter behov. Massene brukes til kommunale formål, veggrus, grøfter, fyllinger o.l.

For knuste steinmaterialer kan 509 Bjørnlia, 514 Fevåg og 515 Skei dekke behovet for fyllmasser, til kabel-, vann- og avløpsgrøfter og lignende kommunale formål. Potensialet burde også være til stede for nyetableringer av pukkverk dersom det er behov for dette.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt, klassifiseres forekomstene som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen, og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.


Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Rissa kommune viser at det i 2002 ble tatt ut ca. 25.000 tonn med sand og grus og produsert 4.600 tonn pukk. 2.400 tonn sand og grus ble levert til nabokommunen Leksvik i Nord-Trøndelag. Pukk til vegformål ble hentet fra Ørland og Osen. Det ble i alt benyttet drøyt 40.000 tonn sand, grus og pukk i kommunen dette året. Per innbygger tilsvarer dette 6.7 tonn, noe i underkant av gjennomsnittet for hele landet. 70% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 11 % som betongtilslag og 19% til andre formål som bl.a. fyllmasse.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse