Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Rennebu (1635) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.03.11.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Rennebu kommune er det registrert 34 sand- og grusforekomster med et totalt volum på 19 mill. m3. Det er registrert 5 pukkforekomster, hvorav 3 steinbrudd og 2 lokaliteter som er prøvetatt for å vurdere muligheten for fremtidige uttak. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 11 mill. m3, en reduksjon på 31 %.

I grusforekomstene er det til sammen 33 massetak. 2 av disse er i kontinuerlig drift, og 10 benyttes sporadisk for å dekke behovet for masser i nærområdet. De øvrige 21 massetakene er nedlagt. 3 sand- og grusforekomster er klassifisert som meget viktige i forsyningen av byggeråstoff og 7 sand- og grusforekomster og 3 pukkforekomster som viktige. De øvrige forekomstene er ikke vurdert eller klassifisert som lite viktig i dagens situasjon.

7 Gunnes er en breelvavsetning i form av en stor grusterrasse. I forekomsten er det registrert ett nedlagt massetak og ett i sporadisk drift. Tidligere har det vært betongvareproduksjon i forekomsten, men aktiviteten har vært mindre i de siste årene. Forekomsten kan imidlertid fortsatt være en meget viktig ressurs til betongformål. 22 Berkåkmoen er en breelvterrasse som ligger like vest for Berkåk. I forekomsten ligger det et massetak i sporadisk drift. Bergartsmaterialet synes å være av god kvalitet og er svært godt rundet. Massene går til veggrus i kommunen. Noe materiale blandes med tilkjørt sand fra forekomst 33 Stamnan. Forekomsten anses som en meget viktig ressurs for lokale formål. 27 Gisna ligger øst for jernbanen, like ved grensa til Oppdal. Det er anlagt et stort massetak i tilknytning til en betongfabrikk. I tillegg til betongproduksjon tas det også ut masser til vegformål.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Tre pukkforekomster er i mer eller mindre drift i kommunen og er viktige uttaksområder for byggeråstoff. Det er drift i 505 Tosetvegen og sporadisk drift i 504 Markøya og 503 Skamfersæter.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Rennebu kommune viser at det ble tatt ut 22.900 tonn sand og grus og produsert nærmere 40.000 tonn med pukk i Rennebu i 2002. Nesten en tredjedel av pukkproduksjonen gikk ut av kommunen til Midtre Gauldal og Oppdal, mens noe grus ble levert i de foran nevnte kommunene med Meldal i tillegg. 600 tonn sand og grus kom over kommunegrensa fra Meldal. Det totale forbruket av sand, grus og pukk i Rennebu i 2002 utgjorde 42.700 tonn ¿ eller 16 tonn per innbygger, nesten det dobbelte av landsgjennomsnittet. 58% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 40% til andre formål som bl.a. fyllmasse og 2% til betongtilslag.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse