Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Holtålen (1644) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.13.02.2006


Byggråstoffsituasjonen

Byggeråstoffsituasjonen (per 03.03.2004)
Kommunen har relativt lite sand og grus av god kvalitet til veg- og betongformål. Lite forbruk gjør at man likevel er selvforsynt med sand og grus i lang tid framover, dersom de ressursene som er tilgjengelige forvaltes på en fornuftig måte. Forekomstene ligger i dalgangene og de største er konsentrert til hoveddalføret. Det er registrert 24 grusforekomster og ett pukkverk i kommunen. Ni grusforekomster er beregnet å inneholde totalt ca. 18 mill. m3 sand og grus. Det er i alt registret 20 massetak, men kun ett av disse, i forekomst 14 Ramlomoan, sammen med Reitan steinbrudd, er i årlig drift.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. Dette skyldes massenes mekaniske egenskaper med hensyn til å motstå ytre belastninger i veg- og betongkonstruksjoner, massenes korngradering, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre bruksinteresser knyttet til arealene. Landskapsmessig forringelse og miljømessige ulemper med støv, støy og stor trafikkbelastning nær uttaksområdene forhindrer også at mange forekomster blir utnyttet. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen er bare 8 mill. m3 vurdert å være utnyttbart til veg- og betongformål.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Kvaliteten på massene er middels god og tilfredsstiller kravene til de fleste aktuelle formål. Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I dag er en grusforekomst og ett pukkverk meget sentrale i forsyningen av denne type byggeråstoff og vurdert som meget viktig. Videre er seks sand- og grusforekomster vurdert som viktige for å dekke et mer lokalt behov for masser.




Uttak og forbruk

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Sør-Trøndelag fylke for 2002 viser at det ble det tatt ut 11000 tonn pukk i kommunen. Av dette ble 7300 tonn brukt i kommunen, mens 3700 ble transportert til Røros og brukt der. Av grus ble det tatt ut 16700 tonn og importert 4500 tonn fra Røros. Til sammen ble det brukt 28500 tonn sand, grus og pukk i kommunen. Det meste av dette ble brukt til veggrus.

Tidligere er det foretatt tilsvarende undersøkelser i 1988 og 1989. Disse årene var det enda ikke startet pukkproduksjon i kommunen og alt forbruket var sand og grus. Det ble tatt ut henholdsvis 38000 og 27000 tonn disse årene. En god del mer i 1988, mens det i 1989 var noe lavere enn i dag. Også den gang ble det meste som ble tatt ut brukt som veggrus.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse