Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Midtre Gauldal (1648) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I NGUs database er det registrert 61 sand- og grusforekomster og 4 pukkforekomster. Av pukkforekomstene er 504 Furukollen et pukkverk hvor det sporadisk blir tatt ut masser. I 501 Follstad steinbrud blir det også sporadisk produsert pukk av overskuddsmasser, mens 502 Hindsverk og 503 Sandsvingen er prøvelokaliteter for å undersøke bergartens mekaniske egenskaper.
Av sand- og grusforekomstene er 40 volumberegnet til å inneholde totalt 78 mill. m3. 18 forekomster har hver et beregnet innehold på over 1 mill. m3 sand og grus. Av disse er 38 Haukådalen med 17 mill. m3 den største forekomsten i kommunen. De øvrige forekomstene er på grunn av usikker utbredelse, manglende informasjon om materialsammensetning og ugunstig beliggenhet med hensyn til transportavstand til forbruksområdene ikke volumberegnet.

Av forskjellige grunner er det stor forskjell mellom totalt- og utnyttbart volum. Dette skyldes massenes mekaniske egenskaper med hensyn til å motstå ytre belastninger i veg- og betongkonstruksjoner, massenes korngradering, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre bruksinteresser til arealene. Landskapsmessig forringelse og miljømessige ulemper med støy, støv og stor trafikkbelastning nær uttaksområdene forhindrer også mange forekomster fra å bli utnyttet. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. I følge denne beregningsmodellen er det utnyttbare volum sand og grus i Midtre Gauldal kommune 39 mill. m3, noe som utgjør 50 % av det totale volum.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

I dagens situasjon er grusforekomstene 37 Killingmoan, 34 Bjørkåsen, 54 Kvasshylla, 2 Kolemoen og 18 Aune vurdert som meget viktige i forsyningen av byggeråstoff. I tillegg er 12 forekomster vurdert som viktige.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Pukkforekomsten 504 Furukollen er klassifisert som meget viktig og 501 Follstad som viktig.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Sør-Trøndelag fylke for året 2002 viser at det i Midtre Gauldal blet tatt ut 16500 tonn sand og grus og 14300 tonn pukk dette årtet. I tillegg ble det importert 7000 tonn pukk fra Rennebu og 14700 tonn sand og grus fra Melhus og 1200 tonn sand og grus fra Rennebu. Det totale forbruket var 25500 tonn pukk og 32400 tonn sand og grus. Ca 75 % av forbruket ble brukt til vegformål og resten til betongformål.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse