Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Skaun (1657) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.26.01.2007


Byggråstoffsituasjonen

Skaun kommune har svært begrensede menger med sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 5 forekomster som er volumberegnet til samlet å inneholde 3.2 mill. m3 sand og grus. Avhengig av kvaliteten på massene, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre interesser knyttet til arealene er knapt 1 mill. m3 av det totale volumet vurdert som utnyttbart (forekomstenes totale og utnyttbare volum).

Den største forekomsten, Skaun, ligger på dyrka mark og er delvis bebygd. Alle forekomstene i kommunen har et meget høyt innhold av sand, noe som medfører at massene er lite egnet til byggetekniske formål.

I 4 av kommunens forekomster er det registrert til sammen 5 mindre massetak. I dag er det ingen drift i massetakene.

Som et supplement til sand og grus vil produksjon av pukk fra fast fjell være et alternativ. Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Berggrunnen i Skaun består hovedsakelig av grønnsteiner og skiferbergarter. Skiferbergartene gir erfaringsmessig dårlig mekanisk styrke ved pukkproduksjon, mens grønnstein normalt vil gi et bedre kvalitetsmessig produkt. Det er ikke prøvetatt bergarter for mulig pukkproduksjon i Skaun kommune.

Kommunen har svært begrensede sand- og grusreserver, og må følgelig importere dette ved behov. Knust fjell må også dekkes ved import.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

I 2002 ble det ikke tatt ut sand og grus i kommunen. Det ble tilført 500 tonn fra Melhus. I tillegg ble det innført 23.800 tonn pukk til vegformål fra kommunene Orkdal og Melhus. Forbruket av sand, grus og pukk har hovedsakelig gått til nybygging av E39.

For årene 1988 og 1989 var uttaket av sand og grus beskjedent. I begge årene ble det tatt ut 750 - 1.500 tonn sand og grus, mens forbruket var på ca.10.000 tonn. I tillegg ble det brukt 4.600 tonn pukk til vegformål.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse