Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Sør-Trøndelag (16) Velg et annet fylke
Kommune: Klæbu (1662) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.19.01.2015


Byggråstoffsituasjonen

Klæbu kommune er godt forsynt med sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 15 forekomster i kommunen, hvorav en steintipp og en forekomst med forvitringsmateriale. Av sand- og grusforekomstene er 13 volumberegnet til samlet å inneholde over 27 mill. m3 sand og grus. Avhengig av kvaliteten på massene, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre interesser knyttet til arealene, er bare halvparten av det totale volumet vurdert utnyttbart (forekomstenes totale og utnyttbare volum).

Forekomsten bestående av forvitringsmateriale samt steintippen er ikke arealavgrenset og volumberegnet. Massene med forvitringsmateriale benyttes kun lokalt til fyllmasse, og vil ikke være egnet for større produksjon på grunn av dårlig kvalitet. Steintippen er tilsådd og lite aktuell for utnyttelse i dag.

Fire av grusforekomstene ligger ved Brøttem ved utløpet av Selbusjøen. De fleste andre ligger mellom Vassfjellet og Nidelva, med hovedtyngden rundt Tanemsletta.

Det er registrert 15 massetak i kommunen. Kort avstand til Trondheim gir et relativt stort press på grusressursene i Klæbu kommune. På en del av forekomstene bør det foretas mer detaljerte undersøkelser for å få en bedre oversikt over kvaliteten på ressursene. Enkeltanalyser blir gjerne for generelle.

Kommunen er selvforsynt med sand og grus til formål uten for strenge kvalitetskrav.

Selv om Klæbu kommune har relativt store sand- og grusreserver, er det viktig at man ikke sløser med ressursene. Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Som et supplement til sand og grus kan produksjon av pukk fra fast fjell være et alternativ for mange kommuner. For vegformål er knust fjell å foretrekke dersom man har bergarter med tilfredsstillende kvalitet.

Det er registrert to pukkforekomster i kommunen Forset og Ståggån.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som nasjonalt, regionalt, meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Sør-Trøndelag viser at det ble tatt ut 71.500 tonn sand og grus i Klæbu i 2002. 86% av dette ble levert i Trondheim kommune.

Det ble brukt 18.300 tonn sand og grus i Klæbu i 2002. Noe av massene ble tilført fra Kaldvella i nabokommunen Melhus, mens de resterende forbruksmasser ble tatt ut i Klæbu.

Det var ikke forbruk av pukk i 2002.

For årene 1988 og 1989 ble det tatt ut henholdsvis 95.000 tonn og 113.000 tonn sand og grus. Eksportandelen var lavere i disse årene enn for 2002.

Forbruket i 1988 lå på 13.000 tonn og i 1989 på ca. 22.000 tonn, hvorav en pukkandel på ca. 10%.


Denne utskriften ble generert 02.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse