Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Nord-Trøndelag (17) Velg et annet fylke
Kommune: Namskogan (1740) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.18.02.2011


Byggråstoffsituasjonen

I Namsskogan kommune er er registrert 39 sand- og grusforekomster. 23 av disse er volumberegnet til å inneholde 35.2 mill. m³ sand og grus. Avhengig av kvaliteten på massene, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre interesser knyttet til arealene, er 18.2 mill. m³ av det totale volumet vurdert som utnyttbart forekomstenes totale og utnyttbare volum. De øvrige 16 forekomstene inneholder også sand og grus, men usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet, kvalitet eller andre forhold gjør at disse ikke er volumberegnet. 11% av forekomstarealet er bebygd og utelukker uttak, mens 3% er massetaksareal. 60% er skogbevokst, 16% er dyrkningsjord, mens 5% er beiteland, åpen fastmark, myr el.l. 5% av forekomstarealet er ikke blitt vurdert.

Sand- og grusforekomstene ligger langs hoveddalføret ved Namsen med sidedaler og inneholder volummessig store mengder sand og grus. Forekomst 18 Trones er størst med 5 mill. m³. Det er sporadisk uttaksvirksomhet i to massetak i forekomstene 12 Namstad og 18 Trones.

Det er registrert fem pukkforekomster i kommunen. 503 Finnvollbekken sør er i drift, mens 501 Finnvollbekken nord og 504 Namstadlia har sporadisk pukkproduksjon. Ved Namstadlia er bergarten trondhjemitt med moderate kvaliteter for anvendelse i vegdekker med høy trafikkbelastning, mens forekomstene ved Finnvollbekken er aplittholdig breksje med god motstand mot nedknusing. De andre to forekomstene kan være mulige framtidige uttakskilder.

Kommunen står også oppført med to steintipper, 801 Gromstadvollen og 802 Bekkaklumpen.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som nasjonalt viktige, regionalt viktige, meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Grusforekomstene 11 Namsskogan, 12 Namstad, 18 Trones, 26 Admiralmyran og 36 Lømoen er vurdert som viktige i forsyningen av byggeråstoffer i kommunen. Pukkforekomstene 501 Finnvollbekken nord, 503 Finnvollbekken sør og 504 Namstadlia anses alle som viktige. Steintippen 801 Gromstadvollen anses også som en viktig ressurs. Øvrige forekomster er av mindre betydning ut fra dagens situasjon.

Kommunen er selvforsynt med både pukk og sand/grus. Mineralstatistikk for 2009 viser at det ble produsert i underkant av 60.000 tonn med pukk og ca. 7.000 tonn med sand og grus.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse