Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Nord-Trøndelag (17) Velg et annet fylke
Kommune: Leka (1755) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.08.11.2010


Byggråstoffsituasjonen

Leka kommune har svært begrensede mengder med sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 5 små sand- og grusforekomster. Usikkerhet med hensyn til utbredelse og mektighet gjør at disse ikke er volumberegnet.

Tre av sand- og grusforekomstene ligger sør i kommunen, og en helt i nord på øya, mens en forekomst ligger på fastlandsdelen. Det meste av massene er utdrevet. Det er sporadisk drift i et massetak, hvor massene benyttes som grøftepukk og fyllmasse.

Det er registrert en pukklokalitet med bergarten gabbro i kommunen, men drift ble avsluttet for 20 år siden. Analyseresultater av materialet er gode.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som nasjonalt viktige, regionalt viktige, meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Kommunen skaffer ved behov sand-, grus og pukk fra andre kommuner i mangel av egne ressurser. Pukk hentes i hovedsak fra Nord-Fosen pukkverk.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse