Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Troms (19) Velg et annet fylke
Kommune: Kvæfjord (1911) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.


Byggråstoffsituasjonen

Kvæfjord kommune har lite sand- og grusreserver selv om det er registrert 12 sand- og grusforekomster. De viktigste forekomstene er 3 Vebbestadsæter og 2 Melå. Til lokale formål er også 6 Flenes viktig. 7 av forekomstene er volumberegnet og inneholder til sammen 3,9 mill. m3 sand og grus.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 2,2 mill. m3, en reduksjon på 41 %.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. De to pukkforekomstene som er registrert i kommunen leverer ikke pukk i dag. Forekomst 502 Salen er registrert som et "mulig fremtidig uttaksområde". Forekomsten er lite undersøkt og bør derfor undersøkes nærmere. Forekomst 501 Bogklubben, et lite brudd i drift i en lys rødlig granittisk gneis. Små mengder er tatt ut og uttaket er sannsynligvis gjort med tanke på blokk til bygningsstein. Restproduktet kan i tilfelle benyttes til pukk.

Forekomst 3 Vebbestadsæter er en relativ stor breelvvifte med grove masser, men 60 % av avsetningen er anslått utdrevet. Massene knuses og siktes og benyttes til de fleste formål, unntatt til faste vegdekker. Litt blir også bruk i betong. 2 Melå er den største sand- og grusforekomsten i kommunen og består av breelvterrasser med randmorene og lavere elveterrasser. Det har vært to massetak i forekomsten. Det ene er utplanert og det andre nedlagt. De øverste terrassene (breelvmaterialet) inneholder mye grovt materiale egnet for knusing. De lavere terrassene, hvor massetaket ligger, har et grovt topplag, men synes å være sanddominerte lenger ned. Forekomsten vil bli en viktig ressurs når Vebbestadsæter tømmes. Forekomst 6 Flenes består av flere små terrasserester og rygger og har tre små, nedlagte massetak. Avsetningen er sanddominert, men kan være en viktig ressurs til lokale formål.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Kvæfjord kommune viser at det ble tatt ut 7.500 tonn grus i kommunen i 1997. Dette tallet svarer til 2.2 tonn per innbygger. Totalt forbruk i 1997 var 10.500 tonn sand og grus. 3.000 tonn ble importert fra Tromsø. Det ble importert 2.000 tonn pukk fra Sortland i Nordland fylke. 64% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 28% til andre formål og 8% til betongtilslag. Forbruk av sand, grus og pukk per innbygger i 1997 var 3.7 tonn.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse