Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Troms (19) Velg et annet fylke
Kommune: Lavangen (1920) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.08.12.2004


Byggråstoffsituasjonen

Lavangen kommune har lite sand- og grusreserver. Det er registrert 6 sand- og grusforekomster og 2 pukkforekomster. De fleste sand- og grusforekomstene inneholder sanddominerte masser med begrenset anvendelse. 4 av forekomstene er volumberegnet og inneholder til sammen 4,1 mill. m3 sand og grus. Det meste av massene ligger i en forekomst, 4 Botolvbakkan (3,1 mill. m3), men 1 Skjelnesplassen og 6 Soløy vurderes også som viktige for tilførsel av masser lokalt.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 2,0 mill. m3, en reduksjon på 51 %.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. De to pukkforekomstene som er registrert i kommunen leverer ikke pukk i dag. Forekomst 501 Spansdalen, som er et nedlagt steinbrudd, har materialer med god kvalitet. Analysene av prøven som ble tatt, gav resultater som oppfyller kravene for bruk i vegdekker med årsdøgntrafikk (ÅDT) inntil 15000. I Troms fylke har de fleste vegene ÅDT mindre enn 1500. Dette kan være en viktig ressurs for framtida. I området hvor bergartene har dårlige mekaniske egenskaper, kan denne forekomsten være en viktig ressurs for pukkproduksjon.

Kommunen har få forekomster med sand og grus. De fleste har et høyt innhold av sand som gjør de dårlig egnet til byggetekniske formål. Grus av høy kvalitet og pukk må importeres også i fremtiden.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Lavangen kommune viser at det er tatt ut 1.400 tonn sand og grus i 1997. Av dette ble 200 tonn eksportert til Gratangen. Størstedelen av massene ble anvendt som fyllmasse. Uttak per innbygger utgjorde for Lavangen 1.1 tonn. Med en import på 600 tonn fra Bardu ble totalforbruket 1.800 tonn. Per innbygger blir det 1.7 tonn. 50% av det totale forbruket ble brukt til fyllmasse og 50% til veggrus.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse