Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Troms (19) Velg et annet fylke
Kommune: Kåfjord (1940) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.


Byggråstoffsituasjonen

Kåfjord kommune er relativt rik på sand og grus og har masser som er egnet til de fleste formål. Flere store forekomster med masser av bra kvalitet ligger nær E6, sentralt i kommunen. Det er påvist alkalireaktivt materiale i kommunen. Dette kan være til hinder for bruk av materialene til betong i fuktig miljø. Det er registrert 15 sand- og grusforekomster på land med totalt 18 mill. m3 og 14 massetak. I 2000 var ingen av disse i daglig drift, men 6 i sporadisk drift og 8 nedlagt. I tillegg til de 15 sand- og grusforekomstene på land er det registrert 5 løsmasseforekomster i sjøen.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 12 mill. m3, en reduksjon på 33 %.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert 2 pukkforekomster med brudd. Det ene er nedlagt. I det andre tas det sporadisk ut sprengtstein.

På grunn av lite data om materialsammensetning er det ikke utført verdivurdering for de 5 undersjøiske forekomster i kommunen. Men dette kan være viktige ressurser for fremtiden, både med tanke på uttak av byggeråstoff og salt grunnvann. Kommunen har sand- og grusreserver nok til eget behov i lang tid fremover, men kvalitet og transportforhold avgjør hvor mye det er aktuelt å importere.

De forekomstene som er vurdert som "Meget viktig" er: 1 Holmen øst, 2 Holmen vest og 11 Nomedalen og "Viktig": 7 Vatnet, 12 Nordmannvik indre, 13 Spåkenes og 15 Mortenstealli.

1 Holmen øst ligger på andre siden av elva i forhold til Holmen vest og er den største delen av den samme israndavsetningen. I massetak 1 er lagdelingen i massene sterkt forstyrret på grunn av at de har vært utsatt for stort trykk fra isen. Litt lenger nord sees regelmessige skrålag med sand og grus. I deler av forekomsten overlagres de best graderte massene av til dels mektige avsetninger av ensgradert sand. Dette sammen med problemer med sandflukt fra massetak 1 har ført til at det er foreslått å starte et nytt uttak lenger nord i forekomsten i stedet for de eksisterende uttakene. Selv om forekomsten har et relativt høyt innhold av svakt bergartsmateriale, vurderes den som den viktigste sand- og grusressursen i Kåfjord kommune.

2 Holmen vest ligger på vestsiden av elva ca. 3 km ovenfor Birtavarre sentrum. Forekomsten er en del av et større isranddelta. Mektigheten går opp i 55 m. Avsetningen består av lagdelt grus og sand som gradvis blir mer finkornig mot nordvest og består av mest sand i den nordvestlige delen. Forekomsten vurderes som en meget viktig byggeråstoffressurs.

11 Nomedalen er en ganske stor breelvvifte ved utløpet av Nomedalen. E6 krysser avsetningen. Et stort massetak ligger på nordsiden av elva, i den viktigste delen av forekomsten. Delen på sørsiden av elva har mindre mektighet. Vifta ned mot sjøen inneholder svært grovt materiale. Det øverste terrassenivået har også grovt materiale, men virker dårligere sortert. Selv om forekomsten inneholder noe svakt bergartsmateriale, vurderes den som en meget viktig byggeråstoffressurs.


Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Kåfjord kommune viser at det ble tatt ut 4.200 tonn sand og grus i 1997. Uttaket tilsvarer 1.7 tonn per innbygger i kommunen. Sum forbruk i 1997 var 11.200 tonn sand og grus. 7.000 tonn ble importert fra Tromsø. Forbruk per innbygger utgjorde 4.6 tonn. 36% av det totale forbruket ble brukt til tilslag i vegdekker, 28% ble brukt til veggrus og 36% til andre formål.


Denne utskriften ble generert 08.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse