Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Vadsø (2003) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.19.01.2009


Byggråstoffsituasjonen

Vadsø kommune har betydelige mengder med sand og grus, men andelen som er utnyttbar til byggetekniske formål er begrenset. Det er totalt registrert 40 sand- og grusforekomster i kommunen, og 15 av disse er volumberegnet til å inneholde 9,3 mill. m3 sand og grus. De øvrige sand- og grusforekomstene er ikke volumberegnet p.g.a. usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet og kvalitet, eller ugunstig beliggenhet. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Et teknisk volumanslag for utnyttbar sand og grus til byggetekniske formål er ca. 6,5 mill. m3, mens det reelt er snakk om et noe mindre volum. Dette skyldes at flere forekomster ligger innenfor areal som er vernet eller båndlagt på annen måte. Kommunens utnyttbare sand- og grusforekomster ligger langs kysten fra Komagnes til Skittenelv, og består av strandavsetninger og breelvavsetninger. Karakteristisk for strandavsetningene er gjerne langstrakt utbredelse og liten mektighet.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell må brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert tre steinuttak i kommunen, alle i en kvartsitt ved Skallneset. Også for fremtidige uttak synes det naturlig å fokusere på denne forekomsten, selv om bergarten er noe sprø. Steinen gode sliteegenskaper og lys farve.
Det er registrert 24 masseuttak i sand og grus innenfor kommunen. 2 av disse var i drift i 2008, 6 i sporadisk drift, mens de resterende var nedlagt.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige.
22-Tomaselvdalen vest og 11-Paddeby er klassifisert som meget viktige for framtidig utnyttelse i kommunen. Den første ligger nært Vadsø by, og er tidligere ikke utnyttet som grusressurs. Ved Paddeby har det foregått produksjon over lang tid. To andre grusforekomster (4-Fossenakken og 28-Nyhavn) er klassifisert som viktige.
Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.


Denne utskriften ble generert 05.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse