Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Kautokeino (2011) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.13.01.2010


Byggråstoffsituasjonen

Guovdageaidnu Kautokeino kommune har betydelige mengder sand og grus som er utnyttbar til byggetekniske formål, og det finnes nok naturgrus i kommunen til å dekke behovene i overskuelig framtid.
Det er registrert 123 sand- og grusforekomster i kommunen. 13 av forekomstene er volumberegnet til å inneholde 44 mill. m3 sand og grus. Grunnen til at bare 10% av forekomstene er volumberegnet beror dels på at svært mange forekomster ligger langt fra vei og således ikke vil ha kommersiell interesse som byggeråstoff, og dels på at forekomstene for en stor del består av sand med begrenset bruksområde som tilslag.
Av i alt 49 registrerte massetak er det kontinuerlig drift bare i ett (Økseidet). Sporadisk drift er registrert i 6 massetak, mens de resterende 42 vurderes som nedlagt.
På grunn av arealkonflikter, vern og kvalitetsvariasjoner er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 25 mill. m3.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
Den viktigste forekomsten i kommunen – 112 Adjetjokka (Økseidet) - har et teknisk utnyttbart volum på 4,4 mill. m3. Likeledes har forekomsten 71 Nedre Masi uttakbare reserver i størrelsesorden 1,2 mill. m3. Disse to forekomstene bør øremerkes for fremtidig uttak av byggeråstoff i kommunen.
For å begrense transportavstandene er det viktig at det finnes uttak spredt rundt i kommunen som kan dekke et lokalt behov for masser. Forekomstene 106 Roavatjåkka og 73 Masijåkka vil også i fremtiden kunne være aktuelle uttaksområder.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det blir i liten grad produsert pukk fra fast fjell i kommunen, men noe av skrotsteinen fra kvartsittbruddene i Masi er knust til pukk. Steinen har en svært egenartet farve.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse