Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Hasvik (2015) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.05.2009


Byggråstoffsituasjonen

Hasvik kommune har få og små sand- og grusforekomster, og har bare masser til lokale formål. Sand- og grusforekomstene er generelt av dårlig kvalitet.

Det er registrert i alt 10 forekomster av sand og grus i kommunen. Disse er ikke volumberegnet. Det skyldes at mektigheten er liten, utbredelsen er usikker eller at sandinnholdet er høyt. I kommunen er det totalt registrert 5 massetak i 5 av forekomstene. Av disse er 1 i sporadisk drift, resten er nedlagt.


Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Sand og grusforekomsten 1 Hasvåg er klassifisert viktig i forsyningen av sand og grus i kommunen. Massetaket ligger i urmasser. 30-40 m høg skrå, steiltstående ur. Bergartsmaterialet er noe båndet gneis. Steinmaterialet har relativt gunstig kubisk kornform.
Resten av forekomstene i Hasvik kommune vurderes som lite viktige eller er ikke vurdert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert, prøvetatt og analysert ett steinbrudd for pukk, to typelokaliteter og ett mulig fremtidig uttaksområde for pukk i Hasvik kommune.

501 Skipperneset er klassifisert som viktig. Her er det tatt ut gabbro til havneanlegget i Hasvik over et område på 20x 300 meter. Uttaket ligger like ved enden av moloen, og således gunstig til for eventuell utskiping. Reservene er betydelige, men videre uttak vil komme i konflikt med bebyggelsen i området. Bergarten er en mørk, middelskornet gabbro som er normalt oppsprukket. Analyser viser at forekomsten er av middels god kvalitet.
504 Korsvika er et mulig fremtidig uttaksområde for gabbro. Området anses som viktig. Noen enkeltboliger i område vil få innsyn i et eventuelt brudd.
502 Kvannlia og 503 Korsvatn er også typelokaliteter for gabbro, som er undersøkt med hensyn på kvalitet.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse