Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Kvalsund (2017) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.05.2009


Byggråstoffsituasjonen

Kvalsund kommune har mange sand- og grusforekomster, og har overskudd av sand og grus til alle typer bruksformål.

Det er registrert i alt 29 forekomster av sand og grus i kommunen. Av disse er 16 beregnet til samlet å inneholde 15 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. I kommunen er det totalt registrert 18 massetak i 15 av forekomstene. Av disse er 2 i drift, 1 i sporadisk drift og resten nedlagt.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 9,0 mill. m3, en reduksjon til ca 59 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Ingen sand- og grusforekomster er vurder som meget viktige i kommunen. 5 forekomster er imidlertid vurdert som viktige.
8 Repparfjordbotn er Repparfjordelvas deltaflate der det tas ut masser under grunnvannvnivået. Som råstoff betraktet er forekosmten viktig. Hvordan den harmonerer med øvrig arealbruk i kommunen, har vi ikke tatt stilling til.
9 Lyngsletta er elvesletta ved munningen av Repparfjorddalen. Forekomsten er tidligere undersøkt av NGU, og innholder masser av god kvalitet, men det vil kunne oppstå arealkonflikter ved eventuelle nye uttak.
10 Stubbeborg og 11 Valle er mindre breelvvifter lengre opp i Repparfjorddalen som også antas å inneholde masser av god kvalitet. Forekosmtene er imidlertid små.
26 Kvalsunddalen er et breelvdelta med en grovkornig vifte på toppen. Både ytre form og indre strukturer tyder på at materialet er avsatt fra Tverrelvdalen. Forekomsten er viktig i grusforsyningen i Kvalsund kommune, og den har også betydning for forsyningen til Hammerfest by.

Områdene i Kokelv og Russelv er ikke undersøkt i 2008, og forekomstene 1-6 er derfor ikke vurdert. Resten av forekomstene i Kvalsund kommune vurderes som lite viktige.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert, prøvetatt og analysert to steinbrudd for pukk, i tillegg til en typelokalitet for glimmergneis i Kvalsund kommune.

501 Repparfjord steinbrudd er klassifisert som meget viktig. I tillegg er den rangert som nasjonalt viktig. Det drives på kvartsitt i nærheten av dagbruddene til Repparfjord gruver. Usjenert høyfjellsområde og store reserver. Bergarten er betydelig oppsprukket i overflaten. Pukken er tatt fra to forskjellige kvartsitt-typer; en grå eller litt grønnlig kvarts-sandstein eller kvartsitt, samt en lys grå eller hvit kvartsitt, til dels med rosa partier. Den første typen forekommer i svære blokker (ur), en middelskornet bergart som hovedsakelig består av kvarts med litt kloritt. Denne er benyttet til pukkproduksjon. Den andre bergarten (mikrokrystallin kvartsitt) er fraktet til området fra ukjent lokalitet. Massene brukes som tildekningsmasser for oljeledninger på havbunnen. Siste uttak og utskipning var i 2007.
503 Grøtneset er vurdert som viktig. Den drives sporadisk i forbindelse med avfallsanlegg.
Steinuttak i tilknytting til et avfallsanlegg. Bergarten er en finbåndet granat-glimmer-gneis med enkelte amfibolittiske bånd. Neset vurderes brukt som et nytt alternativt flyplassområde for Hammerfest. Dette vil kreve behov for store utfyllingsmasser. Uttaket er viktig lokalt og delvis også for Hammerfest kommune.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse