Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Porsanger (2020) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.23.03.2009


Byggråstoffsituasjonen

Porsanger kommune har mange sand- og grusforekomster, og har overskudd av sand og grus til alle typer bruksformål. De største forekomstene ligger som breelvterrasser i Stabbursdalen, men disse er utaktuelle for uttak på grunn av vern. I tillegg er store forekomster registrert langs Børselva, Lakselva og i randtrinn langs Porsangerfjorden.

Det er registrert i alt 63 forekomster av sand og grus i kommunen. Av disse er 18 beregnet til samlet å inneholde 186,4 mill. m3. De øvrige inneholder også sand og grus, men er på grunn av liten mektighet, usikker utbredelse eller høyt sandinnhold ikke volumberegnet. I kommunen er det totalt registrert 19 massetak i 17 av forekomstene. Av disse er 3 i drift, 4 i sporadisk drift og resten nedlagt.

Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum.

Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 102,5 mill. m3, en reduksjon til ca 55 %.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Sand og grusforekomsten 18 Veidnes, 11 Kjelgrunnen og 60 Kalukka/Rahppa er klassifiserte som meget viktige i forsyningen av sand og grus i regionen. Forekomst 18 Veidnes er en stor randås, uregelmessig foret med flere dødisgroper. I et stort med opp til 10 meter høye snitt, vises grove masser av tilsynelatende god kvalitet. Forekomst 11 Kjelgrunnen er en stor breelvterrasse avsatt fra syd/sydvest. Tidligere undersøkelser har vist at materialet er godt egnet til vegformål. Forekomst 60 Kalukka består av store terasseflater med morenepreg bygd opp til ca. 20 moh, som tilsynelatende er lite vannbehandlet. Mye masse blir tatt ut fra forekomsten, blant annet til veiformål lokalt i Lakselv. Uttaket er relativt godt skjermet, og det er mulig å ta ut større mengder masse i området.

6 andre sand- og grusforekomster er vurdert som viktige. Dette er (sortert etter volum): 29 Stabbursneset, 48, Gairesmoen, 24 Handelsbukt, 22 Store Bjørnedalen, 47 Gæinejavri og 62 Prærien. Resten av forekomstene i kommunen vurderes som lite viktige eller er ikke vurdert.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I Porsanger kommune er det registrert, prøvetatt og analysert en typelokalitet for dolomitt ved Børselv (501 Børselv dolomitt). Den vurderes til å ha liten verdi som pukkråstoff i kommunen.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse