Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Finnmark (20) Velg et annet fylke
Kommune: Nesseby (2027) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.17.12.2008


Byggråstoffsituasjonen

Nesseby kommune har betydelige mengder med sand og grus som er utnyttbar til byggetekniske formål. De største og viktigste forekomstene ligger på sørsiden av Varangerfjorden.
Det er registrert 76 sand- og grusforekomster i kommunen. 50 av forekomstene er volumberegnet til å inneholde 235 mill. m3 sand og grus. På grunn av arealkonflikter og kvalitet er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 90 mill. m3.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
Innenfor de forekomstene som er vurdert som meget viktige og viktige i en framtidig forsyning av byggeråstoff er det et utnyttbart volum på 46 mill. m3. Tar man hensyn til at flere av de største forekomstene har verneverdi som kvartærgeologiske naturdokumenter og ikke utnytter disse, vil det fortsatt være reserver i kommunen for store uttak i overskuelig framtid.
To forekomster er vurdert som meget viktige. 50 Gandvik øst har et volum på nærmere 10 mill. m3 med sand og grus av god kvalitet. Massetaket drives av Mesta. 45 Nyelv har et volum på ca. 5 mill. m3 av tilsvarende kvalitet, og uttak skjer i regi av et finsk firma. 26 Karlebotnmoen og 37 Ræppen er også viktige og store forekomster.
For å begrense transportavstandene er det viktig at det finnes uttak spredt rundt i kommunen som kan dekke et lokalt behov for masser. På nordsiden av Varangerfjorden er 7 Bergebyelva en av flere mindre forekomster som kan utnyttes.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det blir ikke produsert pukk fra fast fjell i kommunen i dag, men det bør være interessant å vurdere bruk av knust fjell til formål der dette er mest hensiktsmessig. I tilknytning til et uttaksområde for blokkstein ved Nyelv er det etablert steinbrudd ved sjøen benyttet til utfylling ved bygging av kai. Bergarten er en gneis (Barents Red) med svært god kvalitet som pukk. I området ved Nyelv ligger forholdene til rette for utskiping av både naturgrus, naturstein og pukk over eksisterende kaianlegg.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse