|
I Ås kommune finnes det få sorterte sand- og grusforekomster. Det er registrert fire forekomster som består av strandavsatt materiale. Ingen a v forekomstene er volumberegnet. Det er tidligere tatt ut noe masse fra disse forekomstene, men i dag er det ikke kommersielle uttak av sand og grus i kommunen. En rekke større og mindre morenerygger som tilhører Ås-Ski trinnet krysser kommunen i øst-vestlig retning. Disse inneholder betydelige mengder løsmasser, men det er tvilsomt om kvaliteten er egnet for bruk til tekniske formål. Dette må i tilfelle undersøkes nærmere.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert tre pukkforekomster i kommunen. Disse er 501 Fosterud, som er et nedlagt steinbrudd ved Årungen, 502 Nøstvet som er en prøvelokalitet i en omvandlet gneis i kontakt med en diabasgang og forekomst 503 Vinterbro pukkverk. Dette er den viktigste forsyningskilden for byggråstoff i kommunen og er klassifisert som en nasjonalt viktig forekomst. Her produseres det pukk i flere fraksjoner til en rekke formål. Det meste av produksjonen går til nabokommunene og Oslo.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
|