Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Akershus (02) Velg et annet fylke
Kommune: Nesodden (0216) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.14.09.2007


Byggråstoffsituasjonen

Det er ikke registrert sand- og grusforekomster i kommunen og alt behov må dekkes gjennom import. Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I kommunen er det registret fem pukkforekomster. Av disse er kun en, 506 Nesodden pukkverk, i drift i dag, mens aktiviteten er nedlagt i de andre. Det er imidlertid planer om å ta opp igjen driften i 502 Norstrand pukkverk.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
506 Nesodden pukkverk er klassifisert som meget viktig i forsyningen av byggeråstoff i kommunen. Alt det som produseres blir brukt i kommunen.



Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Akershus fylke for 2003 viser at det ble tatt ut og brukt 49.000 tonn pukk i kommunen. I tillegg ble det importert ca. 13.000 tonn fra Vestby og Ås. Det meste av massen ble brukt til kommunaltekniske formål som fyllmasse, grøftemasse og lignende og noe ble brukt til veggrus. Et forbruk på totalt ca. 62.000 tonn tilsvarer 3,9 tonn per person i kommunen.


Denne utskriften ble generert 03.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse