Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Akershus (02) Velg et annet fylke
Kommune: Nes (0236) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.18.09.2007


Byggråstoffsituasjonen

Kommunen har seks sand og grusforekomster hvorav to er volumberegnet til samlet å inneholde knapt 140.000 m3. En forekomst, 3 Kulemoen, har tidligere vært viktig i forsyningen av byggeråstoff, spesielt som betongtilslag. I dag er det ikke uttak av sand og grus til kommersielle formål i kommunen, og behovet for slike masser må hentes fra nabokommunene.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Pukkverket 501 Folbergåsen er i drift og dekker det meste av kommunens behov. Ellers finnes det to nedlagte pukkuttak og en prøvetatt typelokalitet for pukk i kommunen.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.
501 Folbergåsen er klassifisert som meget viktig, mens 3 Kulemoen er klassifisert som viktig selv om det ikke tas ut masser i dag.




Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Akershus fylke for 2003 viser at det ble tatt ut og brukt ca. 125.000 tonn pukk og 32.000 tonn sand og grus fra Kulemoen dette året. I tillegg ble det importert 18.000 tonn pukk fra Sørum og 17.000 tonn sand og grus fra Ullensaker. Totalt ble det brukt 192.000 tonn grus og pukk i kommunen. Dette tilsvarer 10,7 tonn per innbygger og ligger noe over landsgjennomsnittet på 8,5 tonn per innbygger.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse