Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Hamar (0403) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Hamar kommune har store volum med sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 20 sand- og grusforekomster, der 12 er volumberegnet til å inneholde rundt 30 mill. m³, hvorav to av forekomstene, 7 Vang grustak og 21 Flakstadelva inneholder 27 mill m³ alene. Avhengig av kvaliteten på massene, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre interesser knyttet til arealene, er 12.9 mill. m³ av det totale volumet vurdert som utnyttbart forekomstenes totale og utnyttbare volum. De øvrige 8 forekomstene inneholder også sand og grus, men usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet, kvalitet eller andre forhold gjør at disse ikke er volumberegnet. 17% av forekomstarealet er bebygd og utelukker uttak, mens 15% allerede er drevet ut, og 50% er skogbevokst. De resterende 18% er dyrkningsjord eller massetak.

Forekomstene ligger spredt rundt i hele kommunen. Materialet på alle forekomstene har en jevn og god kvalitet. I kommunens forekomster er det registrert til sammen 22 større og mindre massetak. Det er kun drift i ett og sporadisk uttaksvirksomhet i to, mens 19 er nedlagt. De viktigste forekomstene ligger langs Flakstadelva, i Åstadalen, langs Lageråa, ved Ilseng og i de høyereliggende områdene nord for Vangsåsen.

Det er registrert sporadisk drift i en fastfjellsforekomst, Steens kalk, hvor pukk er et biprodukt av kalksteinsbryting primært for jordbruk- og industriformål. Forekomsten er mekanisk svak, og anses derfor som lite viktig i byggesammenheng. I tillegg er det et nedlagt steinbrudd i sandstein i kommunen, 501 Lierhagen, med brukbare analyseresultater.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt, klassifiseres forekomstene som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen, og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Forekomst 7 Vang grustak er klassifisert som en regional viktig forekomst, mens 13 St. Olav, 20 Prestsæterholmen og 21 Flakstadelva er viktige i en lokal forsyningssammenheng.

Ingen av de to pukkforekomstene er vurdert som viktige.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse