Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Nord-Odal (0418) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.13.01.2010


Byggråstoffsituasjonen

I Nord-Odal kommune er det begrensede mengder sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 19 sand- og grusforekomster, hvorav 14 er volumberegnet til å inneholde rundt 9 mill. m³. De to største forekomstene er 15 Knapper og 16 Prærien som inneholder rundt 3 mill. m³ hver. Avhengig av kvaliteten på massene, forekomstenes beliggenhet i forhold til forbruksområdene og andre interesser knyttet til arealene, er 5.2 mill. m³ av det totale volumet vurdert som utnyttbart forekomstenes totale og utnyttbare volum. De øvrige forekomstene inneholder også sand og grus, men usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet, kvalitet eller andre forhold gjør at disse ikke er volumberegnet.

Forekomstene ligger i hovedsak langs elvene i kommunen. I forekomstene er det registrert til sammen 21 større og mindre massetak. Det er sporadisk drift i tre, mens 18 er nedlagt.

Det er pukkproduksjon i fjellforekomsten Granrud. Analyseresultater indikerer et slitesterkt materiale med god kvalitet.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning.

Forekomst 16 Prærien, 15 Knapper, 19 Bakkefløyta, 10 Snekkermoen og 12 Moajordet er vurdert som de viktigste sand- og grusforekomstene i kommunen. Det er lav uttaksvirksomhet. Øvrige forekomster vurderes som mindre viktige.

Pukkforekomsten 501 Granrud er vurdert som meget viktig, og er en verdifull ressurs for kommunen.


Denne utskriften ble generert 03.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse