Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Våler (0426) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.18.01.2010


Byggråstoffsituasjonen

I Våler kommune er det begrenset med sand og grus for bruk til byggetekniske formål. Det er registrert 21 sand- og grusforekomster, men kun 3 av disse er volumberegnet til å inneholde til sammen 0.7 mill. m³. Av dette igjen antas ca halvparten å være utnyttbart forekomstenes totale og utnyttbare volum. De øvrige forekomstene inneholder også sand og grus, men usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet, kvalitet eller andre forhold gjør at disse ikke er volumberegnet. Flere av forekomstene har morenekarakter eller er svært finkornige.

Forekomstene ligger spredt i kommunen i tilknytning til Ulvåa, Hasla og Glomma. Av totalt 29 registrerte massetak, er det sporadisk drift i tre.

Det er registrert drift i fjellforekomsten 504 Spulsåsen, nord for Haslemoen. Ved 505 Teppa ligger utskutte masser klar for videre nedknusing, men det er ingen fast drift. Ved 506 Nyjordet ble det tatt ut store mengder fast fjell av Statens vegvesen på 60- og 70tallet. I tillegg er det registrert tre prøvepunkter (typelokaliteter) i kommunen.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Forekomst 1 Slettmoen er vurdert som viktig, mens resten er av mindre betydning. Finsand dominerer i mange forekomster, noe som begrenser anvendbarheten. Lokalt kan forekomstene derimot være viktige.

Pukkforekomsten Spulsåsen er den viktigste ressursen i kommunen, og den er vurdert som meget viktig. Analyseresultatene viser at materialet har god kvalitet. Teppa er vurdert som en viktig forekomst.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse