Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Engerdal (0434) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.29.10.2010


Byggråstoffsituasjonen

I Engerdal er det registrert 31 sand- og grusforekomster. Av disse er 9 volumberegnet til å inneholde totalt 45 millioner m3 sand og grus. Over halvparten av dette finnes i forekomst 24 Elgå. Kommunen har mange forekomster, men de fleste er små og har usikker utbredelse og mektighet og er derfor ikke volumberegnet. På grunn av forskjellige årsaker som beliggenhet, arealkonflikter og kvalitet til byggetekniske formål er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Under oppdateringen av databasen er denne modellen benyttet. Dette gir et utnyttbart volum i Engerdal på 21 millioner m3, noe som bare er 47% av det totale. Likevel må kommunen betraktes som en overskuddskommune som vi dekke eget behov for slike masser i lang tid.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er klassifiseringen av forekomstene skilt med fargesymbol. I kommunen er forekomstene 24 Elgå, 8 Fredheim, 18 Drevsjø, 13 Heggeriset og 12 Messelttangen klassifisert som meget viktige i forsyningen av sand og grus som byggeråstoff. I tillegg er 5 Snerta, 6 Seterbuvika og 31 Gjetklavloken vurdert som viktige. Forekomstene ligger spredt rundt i kommunen og gjør transportavstandene korte.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål rundt om i landet. Dette er ikke tilfelle i denne kommunen, men etablering av pukkverk kan være et alternativ til sand og grus til formål der det trengs grove, knuste masser. Berggrunnen i området har generelt god kvalitet, noe som også gjenspeiles i sand- og grusforekomstene. Materialet vil derfor tilfredsstille de krav som stilles for bruk i fate vegdekker med den trafikkbelastningen som er i distriktet.

Uttak og forbruk

Det er ikke utarbeidet Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Hedmark fylke som gir opplysninger om uttak, forbruk og transport av sand, grus og pukk. Mineralstatistikk fra NGU og Direktoratet for mineralforvaltning for 2009 viser at det er produsert til sammen ca.13000 tonn grus og pukk. Dersom dette er brukt i kommunen tilsvarer det et forbruk per innbygger på litt over 9 tonn, noe som er en del under landsgjennomsnittet på 10 tonn dette året.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse