Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Tolga (0436) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.29.10.2010


Byggråstoffsituasjonen

Tolga er rik på sand og grus og har store breelvavsetninger både langs Glåmdalen og i de østlige dalførene. I NGUs database er det registrert 59 sand- og grusforekomster. Av disse er 32 volumberegnet til å inneholde 110 millioner m3 sand og grus. De største forekomstene er 32 Bjørmoen med over 2 millioner m3 og 22 Sletteidet med vel 1 millioner m3. På grunn av forkjellige årsaker som arealkonflikter og kvaliteten på massene er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Under oppdatering av databasen er denne beregningsmodellen brukt og gir et utnyttbart volum på 52 millioner m3 sand og grus. Dette er bare 47% av det totale volum, men gjør likevel Tolga til en overskuddskommune på denne type byggeråstoff. I forekomstene er det tilsammen tatt ut masser i 31 forskjellige massetak. I dag er det ikke kontinuerlig drift i noen av disse, men i syv massetak blir det sporadisk tatt ut noe masse for forskjellige formål. De andre 22 massetakene som er registrert er nedlagt. I noen av disse har en rehabilitering av arealet vært på sin plass.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Selv om det ikke er ressursknapphet blir det produsert pukk i Olaberget, det nedlagte blokksteinbruddet i trondhjemitt. Disse massene er et godt supplement i forsyningen av grove, knuste masser i kommunen.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er klassifiseringen av forekomstene skilt med fargesymbol. I Tolga kommune er seks forekomster vurdert som meget viktige i forsyningen av sand og grus, mens 13 forekomster er vurdert som viktige. Vurderingene er gjort uten å ta hensyn til andre interesser knyttet til arealene.

Uttak og forbruk

Det er ikke utarbeidet Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Hedmark fylke som gir opplysninger om uttak, forbruk og transport av sand, grus og pukk. Mineralstatistikk fra NGU og Direktoratet for mineralforvaltning for 2009 viser at det er produser knapt 10000 tonn tilsammen. Dette utgjør knapt 6 tonn per innbygger og ligger langt under landsgjennomsnittet på ca. 10 tonn i 2009.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse