Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Folldal (0439) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.09.03.2011


Byggråstoffsituasjonen

I Folldal kommune finnes store mengder med sand og grus. Det er registrert 55 sand- og grusforekomster og 33 av disse er volumberegnet til å inneholde over 270 millioner m³. Av dette vil ca. en fjerdedel være utnyttbart forekomstenes totale og utnyttbare volum. Svært mange av forekomstene i Folldal ligger i verneområder og består av fin sand, noe som begrenser bruksmulighetene. De øvrige 22 forekomstene inneholder også sand og grus, men usikkerhet med hensyn til utbredelse, mektighet, kvalitet eller andre forhold gjør at disse ikke er volumberegnet.

De aller fleste og største forekomstene ligger mellom Folldal tettsted og Grimsbu. Materialsammensetningen er grovest (og best) i dalen, mellom Grimsmoen og Grimsbu – Ryberget. Sørover ved Frekmyr ligger det også en del grove forekomster, delvis utenfor verneområdene.

Av totalt 40 registrerte massetak, er det drift i to og sporadisk drift i ti. Ved 19 massetak er det ingen uttaksvirksomhet. Fra Grimsmoen er det tatt ut betydelige mengder til asfalt tidligere. I dag går massene til alle byggeråstoff formål. Ved Sagbekken – Åseng og ved Dalhoen er det tatt ut betydelige masser. Ved massetakene med sporadisk uttak, produseres alt vesentlig til veggrus og fyllmasse.

Det er registrert to brudd i fjellforekomster, hvorav 501 Moskaret er nedlagt og Kakkeldalen er i prøvedrift i 2010.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Forekomst 16 Grimsmoen og 21 Sagbekken – Åseng og 048 Frekmyr er vurdert som meget viktige, mens 17 Bjønntjønne, 14 Moan; 44 Moan, 18 Såtålia, 50 Døråltjønnin, 53 Haldogssøyen, 6 Eide-Dalholen, 29 Einabu, 36 Meløya, 31 Bjønnbekken, 32 Klemetfossen-brua, 22 Sagbekken,40 Einstakskaret, 47 Svartdalsbekken og 49 Langtjørni som viktige for kommunen lokalt. Resten av forekomstene er av mindre betydning, mye på grunn av sanddominans. Lokalt kan forekomstene derimot være viktige.

Pukkforekomsten nederst i Kakkeldalen kan være en viktig pukkressurs i kommunen.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse