Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Hedmark (04) Velg et annet fylke
Kommune: Os (0441) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.29.10.2010


Byggråstoffsituasjonen

I Os kommune er det registrert 31 forekomster med sand og grus. Av disse er 21 forekomster beregnet å totalt inneholde 73 millioner m3 sand og grus. Det aller meste av dette ligger langs hoveddalen og i den østlige delen av kommunen. I De vestlige delene er det få forekomster, og massene har en generell dårligere kvalitet. Dette skyldes at bergartene i vest består av svakere bergarter enn de kvarts- og feltspatrike bergartene i øst. På grunn av arealkonflikter og kvalitet er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum.Ved bruk av denne reduseres volumet til 33 millioner utnyttbare mengder. Dette er bare 45 % av totale mengder, men likevel nok til å forsyne kommunen med sand og grus i overskuelig tid. For å få et mer nøyaktig volum kreves det likevel oppfølgende undersøkelser som seismiske undersøkelser, georadarmålinger, sonderboringer og utvidet prøvetaking.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol. I Os er fem forekomster vurdert som meget viktige. Disse inneholder til sammen 13 millioner m3. Videre er 14 forekomster vurdert som viktige.

Det blir ikke produsert pukk fra fast fjell i kommunen i dag, men det bør være interessant å vurdere bruk av knust fjell til formål der dette er mest hensiktsmessig. Et tidligere uttaksområde for blokkstein til elveforbygning og prøvetatte bergartstyper er registrert som pukkforekomster. I alt er det tatt prøver fra 7 fastfjellsforekomster registrert enten som typelokaliteter eller framtidige uttaksområder.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Kvaliteten på massene, både sand og grus og pukk fra fast fjell, er avhengig av berggrunnen i området. I dette distriktet består berggrunnen av sterke sparagmitt- og grunnfjellsbergarter i øst, mens det i nord og vest finnes svake fyllitt- og skiferbergarter. De fleste sand- og grusforekomstene i kommunen har sitt opphav i sparagmitt- og grunnfjellsbergartene, og ble transportert dit de ligger i dag av smeltevann fra nedsmeltingen av innlandsisen etter siste istid. Det fleste sorterte sand- og grusforekomstene har generelt gode mekaniske egenskaper og god motstandsevne mot nedknusing

Uttak og forbruk

Det er ikke utført et fullstendig ressursregnskap for grus og pukk i Hedmark som det er gjort i flere andre fylker. Det er imidlertid innhentet uttakstall for grus og pukk fordelt på bruksområdene veggrus, faste vegdekker, betongformål og andre formål i regi Direktoratet for mineralforvaltning og NGU. I de to siste åra er det tatt ut ca. 25000 tonn sand og grus. Fordelt per innbygger blir dette 12,4 tonn som ligger betydelig over landsgjennomsnittet på ca. 10 tonn.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse