Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Oppland (05) Velg et annet fylke
Kommune: Skjåk (0513) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.05.06.2013


Byggråstoffsituasjonen

I Skjåk kommune er det registrert 39 sand- og grusforekomster og to steintipper. 22 av sand og grusforekomstene er volumberegnet til samlet å inneholde ca. 38 mill. m3 sand og grus. Fra 801 Framrustetippen blir det i dag tatt ut og knust stein for bruk til forskjellige formål i området.
På grunn av forskjellige årsaker som beliggenhet, arealkonflikter og varierende kvalitet til byggetekniske formål er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregning av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Under oppdateringen av databasen er denne modellen benyttet og viser at det utnyttbare volm blir ca.20 mill. m3, en redusering på 48%.
Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til verdifulle ressurser i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster, pukkforekomster og steintipper viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I Skjåk er de tre grusforekomstene 9 Barlund, 17 Flatmoen og 24 Geitryggen klassifisert som meget viktige, mens 8 Pollmoen, 10 Hyrve, 16 Eieryggen, 23 Høyhaugen og steintippen 801 Framrustetippen er klassifisert som viktige i forsyningen av byggeråstoff. I kartdatabasen er klassifiseringen av forekomstene skilt med fargesymbol.
Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål rundt om i landet. Det blir ikke produsert pukk fra fast fjell i kommunen i dag, men det kan være interessant å vurdere bruk av knust fjell til formål der dette er hensiktsmessig.


Denne utskriften ble generert 04.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse