Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Kongsberg (0604) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Kongsberg er det registrert 26 sand- og grusforekomster og to steintipper som nå er utdrevet. 23 av sand- og grusforekomstene har et volumanslag på til sammen 71.1 mill. m3. Kvaliteten er generelt sett god, men flere av forekomstene har svært høyt finstoffinnhold. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 14,9 mill. m3, en reduksjon på 79 %. For å få et eksakt tall for dette er det nødvendig med detaljerte undersøkelse.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Av sand- og grusforekomstene har ingen nye pekt seg ut som spesielt interessante som forsyningsområde for byggeråstoff. 12 Kongsgårdmoen vil fortsatt være aktuell for produksjon av betongtilslag. Videre er forekomstene 22 Meskestad, 26 Harangen og 27 Passebekk viktige i forsyningen av byggeråstoff.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert 2 steintipper som tidligere er utnyttet som byggeråstoff, 19 Gravshagan og 28 Sellikdalen, men som nå er utdrevet. Til formål med moderate kvalitetskrav er flere bergarter aktuelle for pukkproduksjon. Et nyetablert pukkverk, 502 Kongsberg pukk og 503 Damåsen i Øvre Eiker er meget viktige i forsyningen av grove, knuste masser

Undersøkelser har også vist at sandsteinen nord for Damtjern i forekomst 501 Skrimfjella har meget gode egenskaper, og kan benyttes til formål med de strengeste kvalitetskrav. Beliggenheten nær verneområder og høyt oppe i lia, er en ulempe. .



Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Kongsberg kommune viser at det ble produsert 62.000 tonn pukk fra den ene steintippen og tatt ut 22.600 tonn sand og grus i Kongsberg i 1999. 14.400 tonn av sanda og grusen ble eksportert og benyttet som tilslag i veidekke i Holmestrand og Sande i Vestfold. Med en import på 33.800 tonn pukk, mest fra Flesberg, ble totalforbruket av sand, grus og pukk 104.000 tonn. Dette forbruket tilsvarer 4.5 tonn per innbygger. 53% av det totale forbruket ble brukt til formål som bl.a. fyllmasse, 37% til veggrus, 9% til betongtilslag og 1% til vegdekke.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse