Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Flå (0615) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I kommunen er det registrert 17 sand- og grusforekomster, en utdrevet steintipp og ett område er prøvetatt for mulig framtidig pukkuttak. 14 forekomster er volumberegnet til samlet å inneholde ca. 24 mill. m3 sand og grus. Det er totalt registrert 14 massetak hvorav de fleste er mindre uttak som nå er nedlagt og hvor massene er brukt til lokale formål. I dag er det sporadisk drift i 4 massetak i kommunen. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 11,5 mill. m3, en reduksjon på 52 %.

8 Gulsvikstryken inneholder noe grus og stein i de øverste lagene, mens sand dominerer på større dybder. I 9 Sjølingelvi er det to massetak i lavere nivåer. Massene består for det aller meste av sand og er best egnet til betongformål. Muligheten for å finne grovere masser på oversiden av vegen er til stede og bør undersøkes nærmere. I 12 Gulsvikelvi er det tatt ut noe masser i et lite massetak. Denne forekomsten kan imidlertid inneholde masser godt egnet for veg- og betongformål. I forekomst 5 Stillingen er det tidligere tatt ut masser til vegformål. Mektigheten er begrenset, men det kan fortsatt tas ut masser fra forekomsten.

Forekomst 2 Vassfarmoen inneholder sand og grus med noe stein i topplaget. Det er tatt ut noe masse i et lite uttak. Forekomsten inneholder masser egnet som betongtilslag og enklere vegformål, men ligger ugunstig til mellom jernbanen og fjellsiden.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er tatt prøve av en finkornet granitt langs riksveg 7 rett sør for kommunegrensen mot Nes. Analyseresultatene viser at bergarten tilfredsstiller kravene til bære- og forsterkningslag og til dekker på veger med ÅDT<1500. Mulig uttaksområde kan være langs kommunegrensen inn mot Dokkerudnatten. Kommunen har masser til betongtilslag og enklere tekniske formål fra de forekomstene som utnyttes i dag, men mangler grove masser egnet for knusing. For å dekke dette behovet kan etablering av pukkverk være aktuelt.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Flå kommune viser at det i 1999 ble tatt ut 7.800 tonn med sand og grus. Mesteparten ble benyttet til vegformål. Med import på 1.800 tonn pukk og 1.100 tonn sand og grus ble totalforbruket i kommunen 10.700 tonn. Per innbygger blir det 9.6 tonn. 63% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 26% til betongtilslag og 11% til andre formål.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse