Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Nes (0616) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.27.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Nes kommune er det registrert 20 sand- og grusforekomster, en steintipp og tre lokaliteter for mulig framtidig pukkuttak. 16 av sand- og grusforekomstene har et beregnet volum på 18.6 mill. m3. Det er registrert 23 massetak. De fleste av disse er små uttak hvor det sporadisk blir tatt ut masser til enklere, lokale formål. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 6,6 mill. m3, en reduksjon på 65 %.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. For vegformål har de senere åra knust fjell (pukk) i stadig større grad blitt benyttet. Muligheten for etablering av et pukkverk bør derfor vurderes på sikt. I Grus- og Pukkdatabasent er to bergarter vurdert til dette formålet. 501 Nesbyen kvartsitt og 502 Nesbyen ligger begge i Rukkedalen ca. to km vest for Nesbyen sentrum. Bergartene kan brukes i bære- og forsterkningslag i veger, for 502 Nesbyen også som tilslag i vegdekker på veger med ÅDT <1500.

2 Haugplassen har vært en viktig forekomst hvor det er tatt ut betydelige mengder, De største uttakene er nå avsluttet og uttaksområdene tilbakeføres til jordbruksareal. I dag skjer det sporadiske uttak helt syd på forekomsten. I 3 Nesbyen stasjon er det tatt ut masser fra to massetak, mens ett massetak er nedlagt. 8 Garnostippen er en steintipp etter kraftverksutbygging og en viktig forekomst i forsyningen av grove, knuste masser. Fra 12 Skåterudmoen er det tatt ut en del masser til betongformål. I forekomst 15 Geitrygg tas det i dag ut masser til ulike formål.

De viktigste forekomstene for forsyningen av byggeråstoff vil i framtida være 1 Bråten hvor 65 dekar av forekomsten er foreslått som område for råstoffutvinning i kommuneplanen. Innenfor dette området er det planlagt å kunne ta ut 325 000 m3. Videre vil 8 Garnostippen også i tida framover være en viktig ressurs som bør utnyttes maksimalt. Det arbeides med en uttaksplan for denne forekomsten i kommunen. I forekomst 15 Geitrygg er det åpnet massetak i masser godt egnet til tekniske formål. Mest aktuell synes å være en videre drift sørover mot Bjørneenga. I 3 Nesbyen stasjon kan det fortsatt tas ut en del masser i tilknytning til massetak 3, og til betongformål i området ved massetak 1 sør på forekomsten.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Nes kommune viser at det ble produsert 49.000 tonn pukk fra Garnostippen i 1999. Av dette ble 36.600 tonn eksportert til flere nabokommuner. Det ble tatt ut 37.600 tonn sand og grus, hvor 25.100 tonn gikk ut av kommunen. Med en import på 33.000 tonn pukk fra Ål ble totalforbruket av sand, grus og pukk 57.900 tonn. Per innbygger tilsvarer det 16.6 tonn. 64% av det totale forbruket ble brukt til formål som bl.a. fyllmasse, 22% til betongtilslag, 10% til vegdekke og 4% til veggrus.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse