Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Nedre Eiker (0625) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Nedre Eiker kommune er det registrert fire sand- og grusforekomster som er volumberegnet til 12.4 mill. m3. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 1,9 mill. m3, en reduksjon på 85 %.

Det er bare 3 Ryggkollen som er aktuell for uttak. Forekomsten inneholder ca. 6 mill. m3 sand og grus av god kvalitet. Forekomsten er meget viktig i forsyningen både lokalt og til regionene omkring.

Tidligere undersøkelser beskriver forholdene i Øverkollen som komplekse og det er derfor vanskelig å vurdere materialsammensetning og kornstørrelse mot dypet. Massetaket i den sørvestlige delen av forekomsten viser grovt materiale med en god del grus og stein egnet for knusing. Tidligere bergartstellinger antyder noe høyere innhold av kalkstein i løsmassene i denne delen av forekomsten. Dette området bør likevel sikres for å dekke kommunens framtidige grusbehov. I kommuneplanen bør derfor også områdene sør for riksveg 283 reguleres som framtidig uttaksområde på bekostning av landbruk, natur og friområde.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. I dag tas det ut pukk av god kvalitet til alle formål fra 502 Steinklev pukkverk. Forekomsten har en ugunstig lokalisering og uttaksmengden er derfor begrenset dersom man ikke åpner for videre drift inn i friområdet. Det er ikke funnet bergarter andre steder i kommunen med tilsvarende kvalitet uten at tilvarende konflikter med annen arealbruk vil oppstå.

Med et forbruk på linje med året 1999 må kommunen fortsatt importere knust fjell. Sand- og grusreservene vil holde en del år fram i tiden, men er likevel en tidsbegrenset ressurs. Med langsiktig planlegging og fornuftig forvaltning av ressursene vil kommunen være selvforsynt med byggeråstoffer i flere år framover.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Nedre Eiker kommune viser at det i 1999 ble produsert 14.000 tonn pukk i vegskjæringer i forbindelse med anlegget av E-134 Drammen-Mjøndalen. Det ble tatt ut 57.500 tonn sand og grus, hvor 27.500 tonn ble eksportert til Drammen. Med en pukkimport på 139.000 tonn, hovedsakelig fra Øvre Eiker, og en grusimport på 42.600 tonn ble totalforbruket av slike byggeråstoffer 225.600 tonn. Dette tallet tilsvarer et forbruk på 11.2 tonn per innbygger. 46% av det totale forbruket ble brukt til formål som bl.a. fyllmasse, 34% til veggrus og 20% til betongtilslag.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse