Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Røyken (0627) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.07.03.2006


Byggråstoffsituasjonen

I Røyken kommune er det registrert fire sand- og grusforekomster. Disse har et volumanslag på 0.2 mill. m3. Det er ikke registrert kommersiell drift i noen av dem. Av forskjellige årsaker er de utnyttbare mengdene betydelig mindre enn det totale volum. For å få et mer realistisk bilde over utnyttbare ressurser har NGU utarbeidet en generell modell for beregningen av forekomstenes totale og utnyttbare volum. Ved bruk av denne modellen for redusering av volum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 0,13 mill. m3, en reduksjon på 33 %. Dette innebærer at kommunen ikke har sand- og grusforekomster aktuelle for utnyttelse som byggeråstoff.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert 8 pukklokaliteter i Røyken kommune. Det er to pukkverk som kan dekke de kvalitetskrav det er behov for. I 504 Stokker pukkverk tilfredsstiller materialet kravene til alle vegformål, også til vegdekker med en trafikkbelastning < 15.000. Driften i dette pukkverket er nå stoppet etter pålegg fra kommunen. I 506 Follestad pukkverk er resultatene fra fire analyser generelt gode, men varierer fra å dekke kravene til trafikkbelastning < 15.000 - < 3.000 for faste vegdekker. I Follestadområdet er det store ressurser som kan dekke hele regionens behov for pukk. Ved bygging av planlagt ny veg mot Drammen, vil forekomsten få en mer sentral beliggenhet.

Det er også tatt prøver i tre andre lokaliteter, men ingen av disse har gode uttaksmuligheter. 501 Holmen har mekaniske egenskaper som tilfredsstiller alle aktuelle vegkrav. For 502 Sundby og 503 Åros begrenser kvaliteten bruken som dekker på sterkt trafikkerte veger, men kan ellers brukes til andre aktuelle formål.

Kommunen er avhengig av import av sand og grus. Nabokommunen Hurum leverer det meste av det som forbrukes i kommunen. Pukk er kommunen selvforsynt med, og i kommunens arealdel er pukkverksdrift ivaretatt.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Røyken kommune viset at det i 1999 ble knust ned og produsert 65.000 tonn pukk. Av dette ble 20.000 tonn eksportert til Hurum. Omtrent hele produksjonen ble anvendt til vegformål. Med en import på 7.000 tonn pukk og 32.400 tonn sand og grus ble totalforbruket i Røyken 84.400 tonn. Per innbygger tilsvarer dette 5.2 tonn. Grusen som ble importert gikk til betongformål. 54% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 38% til betongtilslag og 8% til andre formål som bl.a. fyllmasse.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse