Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Buskerud (06) Velg et annet fylke
Kommune: Hurum (0628) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.06.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Det er registrert åtte sand- og grusforekomster i Hurum kommune. Seks av disse har volumanslag på til sammen ca. 25 mill. m3. Av forskjellige årsaker er det forskjell på forekomstenes totale og utnyttbare volum. I Hurum vil de utnyttbare mengdene til byggetekniske formål være ca. 19 mill. m3.

Forekomst 8 Verket er en meget viktig forsyningskilde både lokalt og regionalt som tilslag for betongprodukter. Volumberegninger viser at det gjenstår vel 20 mill. m3. Litt avhengig av hvordan man vil avslutte massetaket mot nord er det ca. 16 millioner m3 igjen som kan utnyttes. Uttak kommer imidlertid i konflikt med andre bruksinteresser, og kommunen ønsker å avvikle virksomheten så raskt som mulig. Forekomsten er klassifisert som nasjonalt viktig og bør derfor forvaltes på et regionalt nivå for å sikre en best mulig utnyttelse av forekomsten.

Også ved 1 Storsand tas det ut en del sand og grus. I massetaksområdet er det også planer om uttak av fjell for produksjon av pukk. Undersøkelser av bergarten viser at kvaliteten er god og at materialet tilfredsstiller kravene til vegdekker med en årsdøgntrafikk < 5.000. Ved bygging av tunnel under Oslofjorden, kan det bli aktuelt å bruke deler av grustaket til lagerplass for tunnelstein og med senere mulighet for knusing til pukk.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert 6 pukkforekomster i Hurum kommune. Det er bare 509 Husebykollen som er i drift. Materialet fra forekomsten kan brukes til alle vegformål og til vegdekker med en trafikkbelastning < 5.000. Det er også foretatt analyser fra fem lokaliteter innen det tidligere planlagte flyplassområdet. Ingen av prøvene viser kvaliteter egnet for vegdekker og er middels gode for bærelag.

Under forutsetning at driften i Svelvikryggen opprettholdes, vil kommunen kunne forsyne Osloregionen med sand og grus i mange år framover.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomster som har muligheter for eksport, eller er leverandører til et stort hjemmemarked klassifiseres som nasjonalt viktig, mens forekomster som har betydning for byggeråstoffsituasjonen i en større region, eller har spesielt god kvalitet, klassifiseres som regionalt viktig. Etter hvor viktige forekomstene er i forsyningen av byggeråstoff lokalt er de klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige eller ikke vurdert. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktige de er som byggeråstoff. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Hurum kommune viser at det ble knust 251.500 tonn pukk i Hurum i 1999. Av dette ble 91.500 tonn eksportert, hovedsakelig til Moss. Det ble tatt ut 588.000 tonn sand og grus. Av dette ble 473.400 tonn eksportert. Nærmere 60% av dette gikk til Oslo som tilslag i betong. Med en import på 21.000 tonn pukk ble totalforbruket av sand, grus og pukk 295.600 tonn. Per innbygger tilsvarer dette 35.8 tonn. Det relativt høye tallet skyldes sluttføringen av Oslofjordforbindelsen, og vil ikke være representativt for kommunens årlige forbruk. 69,5% av det totale forbruket ble brukt til veggrus, 28% til andre formål som bl.a. fyllmasse, 2% til betongtilslag og 0,5% til vegdekke.


Denne utskriften ble generert 06.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse