Gjøre oppslag i Grus-, Pukk- og
Steintippdatabasene

Fylke : Vestfold (07) Velg et annet fylke
Kommune: Tønsberg (0704) Velg en annen kommune


Ressursrapport pr.30.03.2012


Byggråstoffsituasjonen

Tønsberg kommune er fattig på sand og grus. Det er kun registrert en forekomst med eget nummer i databasen, nr.1 Slagentangen. Forekomsten er en strandavsetning, og snittene i massetaket viser at massene består av godt sortert og lagdelt sand og grus. De 3 - 5 m høye snittene i massetaket viser også at strandavsetningen i dette området har større mektighet enn vanlig. Mange steder innen kommunen ligger et tynt lag strandavsetninger av sand og grus, vanligvis 0,5 - 2 m, over andre avsetningstyper som silt/leire, morene eller fjell. Disse avsetningene er sjelden aktuelle for store uttak, men kan være aktuelle til mindre lokale formål.

Ressursknapphet på sand og grus og krav til byggeråstoff gjør at pukk fra fast fjell brukes i stadig større grad til forskjellige formål. Det er registrert to pukkforekomster i Tønsberg, Freste pukkverk nr. 501 og Tranerød nr. 502, som begge er i drift. Freste pukkverk driver på bergartene syenitt, monsonitt og rombeporfyr mens Tranerød drives på monsonitt. Begge er registrert som en regionalt viktig forekomst.

Med langsiktig planlegging og fornuftig forvaltning av ressursene vil Tønsberg være selvforsynt med pukk i mange år framover, men noe import må påregnes. Kommunen må også i framtiden importere hele behovet for sand og grus.

Et mål i forvaltningen av grus- og pukkforekomstene er å sikre tilgangen til disse ressursene i framtida og hindre at viktige forekomster båndlegges av arealbruk som utelukker framtidig utnyttelse. For å skille mellom forekomstene, og gi et faglig grunnlag for kommunens behandling av grus og pukk i arealplanarbeidet, har NGU vurdert alle forekomstene og foretatt en klassifisering etter hvor viktige de er i forsyningen av byggeråstoff. Forekomstene er klassifisert som meget viktige, viktige, lite viktige og ikke vurdert. I tillegg er spesielt viktige forekomster registrert som henholdsvis nasjonalt- eller regionalt viktige. Oversikt over kommunens grusforekomster og pukkforekomster viser antall forekomster i kommunen og hvor viktig de er som ressurs for råstoffutvinning. I kartdatabasen er forekomstene skilt med fargesymbol.

Uttak og forbruk

Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Tønsberg kommune viser at total produksjon av pukk var 309.100 tonn i 1999. Av dette ble 25.500 tonn eksportert til Sarpsborg, Våle og Danmark. Til kommunen ble det importert pukk fra Borre og Ramnes, henholdsvis 96.000 tonn og 53.000 tonn. Sand og grus ble importert hovedsakelig fra Hurum, Andebu og Hof. Totalt forbruk av sand, grus og pukk var 491.000 tonn. Det tilsvarer 14.2 tonn per innbygger. 13% av det totale forbruket ble brukt til betongtilslag, 15% til vegdekke, 28% til veggrus og 44% til andre formål.


Denne utskriften ble generert 07.05.2024
Spørsmål eller kommentarer vedrørende utskriften kan sendes til:
ressursdatabaser@ngu.no
Copyright © 2024 Norges geologiske undersøkelse